JOHNNY RIVERS – NOT A THROUGH STREET

 

“ An album, mercifully short on period gimmicks and high on integrity and spirit… “

John Henry Ramistella aka Johnny Rivers is een Amerikaanse popzanger, liedjesschrijver, gitarist en platenproducer. Hij zingt oude rock-'n-roll, folk, blues en countrymuziek. Rivers haalde in de jaren zestig en zeventig verschillende malen de hitparades. Zijn bekendste nummers zijn “Memphis, Tennessee”, “Mountain of Love”, “The Seventh Son”, “Secret Agent Man”, “Poor Side of Town”, “Baby I Need Your Loving” en “Summer Rain”.

De familie Ramistella verhuisde van New York naar Baton Rouge in Louisiana toen Rivers' vader werkloos raakte. Daar vond hij een nieuwe baan. Toen Rivers acht was, leerde hij gitaar spelen van zijn vader en een oom. Hij was toen vooral geïnteresseerd in de folkmuziek van Louisiana. Toen hij op de ‘junior high school’ zat, speelde hij eerst bij The Rockets en vormde hij later zijn eigen band, The Spades. Op zijn veertiende maakte hij zijn eerste plaat.

Tijdens een verblijf in New York in 1958 ontmoette hij de DJ Alan Freed, die hem aanraadde zijn naam te veranderen. De naam werd Johnny Rivers, naar de rivier Mississippi, die door Baton Rouge stroomt.

De volgende jaren maakte hij een aantal platen, die slecht verkochten. Hij vestigde zich in Nashville als liedjesschrijver en zanger van demo’s voor andere artiesten, proefversies van liedjes, zodat ze een idee hadden hoe die moesten klinken. In 1960 ontmoette Rivers de gitarist James Burton, die toen in de band van Ricky Nelson speelde. Nelson bleek geïnteresseerd in zijn liedjes (een ervan, “I'll Make Believe”, heeft hij ook opgenomen), en in 1961 verhuisde Rivers naar Los Angeles, waar Nelson woonde. Hij schreef er weer liedjes en trad op als studiomuzikant.

In 1963 kreeg hij een contract als zanger en gitarist bij Gazzarri's, een nachtclub in Hollywood, waar hij optrad samen met drummer Eddie Rubin. In hetzelfde jaar kreeg hij het verzoek om het themanummer te zingen voor de Amerikaanse uitzendingen van de Britse tv-serie “Danger Man”. Het nummer duurde nog geen minuut. In 1966 kwam een uitgebreide versie van bijna drie minuten van het liedje uit als single onder de naam “Secret Agent Man”. De plaat bracht het tot nummer 3 in de Billboard Hot 100. Maar toen was Johnny Rivers al een gevestigde naam.

In 1964 kreeg Rivers een contract voor een jaar bij de nachtclub Whisky a Go Go aan de Sunset Strip in West-Hollywood. Hij kwam er daarna regelmatig terug. Rivers maakte er het livealbum ‘At the Whisky à Go Go’, dat de twaalfde plaats bereikte in de Billboard Album Top 200. Een van de nummers van het album, het Chuck Berry-nummer “Memphis, Tennessee”, werd als single zijn eerste hit, met een tweede plaats in de Billboard Hot 100.

In 1964 and 1965 nam Rivers veel livenummers op. Een paar daarvan, zoals “Maybellene”, “Mountain of Love”, “Midnight Special”, “Seventh Son” en “Where Have All the Flowers Gone?”, werden als single uitgebracht en haalden de hitparades.

In 1966 stapte hij af van de formule van liveopnamen en ging hij ballads opnemen met groot orkest en achtergrondzang. In die stijl is zijn enige nummer 1-hit, “Poor Side of Town”, trouwens een van de weinige hits die hij zelf geschreven heeft. In dit jaar zette hij ook een eigen platenmaatschappij op, Soul City Records. Het label is vooral bekend van de groep The 5th Dimension, die met “Aquarius/Let the Sunshine In” en “Wedding Bell Blues” twee nummer 1-hits scoorde. Rivers kreeg als producer van ‘The Fifth Dimension’ een Grammy Award.

In de jaren zestig had Rivers verder nog hits met de Four Tops-cover “Baby I Need Your Loving”, de Miracles-cover “The Tracks of My Tears” en ”Summer Rain”. In 1967 was hij een van de artiesten die optraden op het Monterey Pop Festival.

In de jaren zeventig had Johnny Rivers ook hits, maar hij was minder succesvol dan in het voorgaande decennium. Redelijke hits werden o.a. “Rockin' Pneumonia and the Boogie Woogie Flu”, “Blue Suede Shoes” (een cover van Carl Perkins), “Help Me Rhonda” (een nummer van The Beach Boys, waaraan Brian Wilson zelf meewerkte) en “Swayin' to the Music“ (Slow Dancing).

Daarna bleef hij optreden en platen maken, maar hits heeft hij niet meer. Sinds 1998 brengt hij zijn platen uit op zijn eigen label Soul City. Op 12 juni 2009 werd Johnny Rivers opgenomen in de Louisiana Music Hall of Fame. In Nederland en België heeft Johnny Rivers nooit een hit gehad.

NOT A THROUGH STREET [1983] 

Label: Sony Music Entertainment

BGO Records bracht Rivers’ album ‘Not a Through Street’ [1983] als “Digitally Remastered” opnieuw én voor het éérst in Europa uit. ‘Not a Through Street’ was het eerste én enige “Christelijk” album, dat ook een typisch Johnny Rivers album was. Rivers’ muziek was meegegaan met de mainstream, van r’n’r/rock naar een meer psychedelische sound met elementen van blues, country en soul. Dit kon je vonden op zijn eerdere albums ‘Slim Slo Slider’ [1970], ‘Homegrown’ [1971] en ‘L.A. Reggae’ [1972]. In de jaren ’70 scoorde hij in de hitparades met “Pneumonia Boogiewoogie Flu”, “Blue Suede Shoes” en “Help Me, Rhonda” (met Brian Wilson die zong) en de klassieker “Swayin’ To the Music (Slow Dancin’)”

‘Not a Through Street’ werd uitgebracht bij Priority, een label dat hoofdzakelijk Contemporary Christian Music uitbracht. Met naast eigen nummers (de opener ”Nowhere Else To Go”) en zijn interpretaties van R&B songs (als  Sam Cooke’s “A Change Is Gonna Come”)en Motown klassiekers (als Marvin Gaye’s ”How Sweet It Is (To Be Loved by You), de Four Tops’ ”Reach Out” en E. Kings’s ”Stand by Me”)gaat hij, met wat tekstuele aanpassingen, duidelijk zijn eigen (Christelijke) weg. In ”New Meaning” zingt hij over wat zijn bekering voor hem betekent. ”Turning Point” is een kabbelende shuffle, ”The Uncloudy Day” een stekelige gospel, ”Shelter in Time of Storm” een poppy rock nummer en de afsluiter ”Golden Sun, Silver Moon” een herkenbare West Coast rocker.

Johnny Rivers, hij is er ondertussen al vijfenzeventig, zal voor idereen die opgroeide in de sixties en seventies, ergens een legende blijven. Zijn album ‘Live at the Whiskey A Go’ met nummers als “C.C. Rider” en het opzwepende “John Lee Hooker” zal voor mij (en velen) het dans- en partyalbum blijven van mijn jeugd. Johnny Rivers’ ‘Not a Through Street’ is een eenmalige (wat vergeten) “genadigde” release met gimmicks, dat nog altijd hoog scoort op integriteit en “geest”. Johnny Rivers staat met (tussen 1964 en 1977) negen Top 10 hits in de Billboard Hot 100 en zeventien in de Top 40, nu al gestipt als een van de meest opvallende all-round muzikanten en singer-songwriter van de voorbije eeuw.

Eric Schuurmans

 

 

NOT A THROUGH STREET [1983]
Track list:
1”Nowhere Else To Go” [J.Rivers] - 2”A Change Is Gonna Come” [S. Cooke] - 3.”Turning Point” [Graham] - 4.”Reach Out” [Holland/Dozier/Holland] - 5.”Stand by Me” [King/Stoller/Leiber] - 6.”Believe in Me” [Miner/Knechtel] - 7.”Shelter in Time of Storm” [Banks/Jackson/Hampton] - 8.”The Uncloudy Day” [Arr. J.Rivers] - 9.”How Sweet It Is (To Be Loved by You) [Holland/Dozier/Holland] – 10.”New Meaning” [Hendricks/Hendricks] – 11.”Live It from Day to Day” [Hockensmith/Cotton] - 12.”Golden Sun, Silver Moon” [DiMucci/Tuohy] – Music/Lyrics by as [noted] ℗ 2017 – Producer: Johnny Rivers, Co-producers: Joey Paige & Michael Canfield
Line-up:
Johnny Rivers: vocs, rhythm guitar
Lead Guitar : Hadley Hockensmith (1,3,5,7,8,10-12) / Dean Parks (2,4,6,9,12)
Drums : Jim Keltner (1,3) / Ron Tutt (2,4,6,9,12) / Bill Maxwell (5,8,10,11)
Bass : Darrel Cook (1,3,5,7,10) / Jerry Scheff (2,4,6,9) / Larry Prentiss (8,12) / Hadley Hockensmith (11)
Keys : Larry Knechtel (1,2,4,9,12), piano (6), harmonica (9) / Harlan Rogers (3,5,10,11), organ (7)
Alex Acuna: percussion, marching drum (2), drums (7)
Jim Horn: soprano sax (1), horns (3), sax (7)
Chuck Findley: trumpet (7)
B-vocs: The Waters Family (1,4,6,7,9) / Linda McCrary, Charles McCrary, Howard Smith (5)
Harmony vocs : Oren Waters (3,12) / Jim & Ginger Hendricks (8,10)

Discography JOHNNY RIVERS:
Not a Through Street [2018] | Shadows on the Moon [2009] | Reinvention Highway [2004] | Last Train to Memphis | Back at the Whisky – Live [2001] [1998] | The Memphis Sun Recordings [1998] | Not a Through Street [1983] | Johnny Rivers – Live [1983] |  Borrowed Time [1980] | Outside Help [1978] | Wild Night [1976] | New Lovers and Old Friends [1975] | The Road [1974] | Last Boogie in Paris – Live [1974] | Blue Suede Shoes [1973] | L.A. Reggae [1972] | Home Grown [1971] | Slim Slo Slider [1970] | City Ways [1969] | Realization [1968] | Rewind [1967] | Whisky à Go-Go Revisited - Live [1967] |  Changes [1966] | ...And I Know You Wanna Dance - Live [1966] | Johnny Rivers Rocks the Folk [1965] | Meanwhile Back at the Whisky à Go Go – Live [1965] | In Action [1964] | Here We à Go Go Again! – Live [1964] | At the Whisky à Go Go – Live [1964] |

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: BGO records