ROB ASHLEY – PREMIERE. FAREWELL.

Robert Ashley Hartford is een singer-songwriter uit Connecticut in het noordoosten van de Verenigde Staten. Zijn volledige naam vond hij echter te lang om zijn muzikale carrière te lanceren, dus besloot hij om zijn familienaam ‘Hartford’ weg te laten en als Rob Ashley door het artiestenleven te gaan.

Ondanks het feit dat hij al meer dan 25 jaar overal in de USA heeft opgetreden, brengt hij met “Premiere. Farewell.” nu pas zijn debuutalbum als soloartiest op de markt. Die plaat bevat bovendien nog maar negen tracks, waarvan hij er zelf acht heeft geschreven. Daarnaast covert hij het uit 1978 stammende swamp blues-nummer “See My Jumper (Hanging On The Line)” van de in 2005 overleden blueszanger en gitarist R.L. (Robert Lee) Burnside.

Maar met de zelf gecomponeerde eerste single “The Drugs Didn’t Last Forever” trapt hij deze plaat op schitterende wijze af. Ook in de daaropvolgende rootsrocker “Pleader” toont Rob Ashley zijn capaciteiten als songschrijver. Dat nummer zou ook op een plaat van een band als ‘Wilco’ niet misstaan.

Onze favoriete songs op “Premiere. Farewell.” zijn echter het zeer intelligent in elkaar gestoken liedje “Two Years To The Day”, de vermoedelijk introspectieve, donkere ballad “Drinking In My Dreams” en het misschien ook wel op eigen ervaringen gebaseerde “At 21, You’re A Rebel”. We willen hier ook graag een dikke pluim geven aan gitarist Scott Anderson en drummer Steve Phillips, de twee instrumentalisten die Rob Ashley in de opnamestudio hebben bijgestaan bij het vereeuwigen van deze liedjes voor dit album.

Dit veel te korte plaatje wordt afgesloten met het liedje “Grey”, een dromerig klinkende, akoestische ballad waarin Rob Ashley zich als verhalenverteller profileert, iets wat hij trouwens zeer goed lijkt te beheersen, zoals blijkt uit de meeste nummers op deze plaat. Wij hebben alvast met volle teugen genoten van de beluistering van “Premiere. Farewell.”.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby