SAWDUST & RUST – LEAVING A MEMORY

‘Zagemeel en roest’ zijn twee minder leuke gevolgen van werken aan de verfraaiing van een woning. Het eerste is een gevolg van timmerwerk voor renovatie en het tweede ontstaat door de tand des tijds die de ijzeren structuren in een woonst heeft aangetast. Het is echter ook de vertaling van ‘Sawdust & Rust’, de groepsnaam van een duo muzikanten dat samengesteld is uit de Zweedse singer-songwriter Patrick Rydman uit Göteborg en singer-songwriter Benjamin Petersen (aka ‘Son Of Fortune’), afkomstig uit Tórshavn op de Faeröer-eilanden.

Toen beide muzikanten elkaar voor het eerst ontmoet hebben in 2015 in Groenland, ontstond al snel het idee om muzikaal iets samen te gaan doen. Dat heeft nu geleid tot de release van het debuutalbum van ‘Sawdust & Rust’ dat de titel “Leaving A Memory” heeft gekregen. De tien liedjes op deze plaat horen thuis in het genre rootsmuziek met referenties naar folk en melancholische pop.

De leadzang wordt verzorgd door Patrick Rydman, die ook de teksten en de muziek voor alle nummers schreef, terwijl Benjamin Petersen het akoestische en elektrische gitaarwerk en het bespelen van de piano voor zijn rekening neemt. Gestart wordt er op deze plaat met de eerste single “Caroline” die op bijgaande audio-video te beluisteren is.

De stem van Patrick Rydman doet ons af en toe denken aan die van Neil Finn, de Nieuw-Zeelandse frontman en songschrijver van ‘Crowded House’ en ‘Split Enz’. Dat is voornamelijk het geval bij de vaak zeemzoete ballads “The Shade Of Your Skin”, “Hurricane”, “Small Shell From The Sea” en albumafsluiter “Forgetting You”.

Naar onze smaak klinkt het af en toe een beetje te veel gepolijst. Er bestaat geen twijfel dat folktroubadour Patrick Rydman de kunst van het songschrijven niet onder de knie zou hebben, maar wij houden toch net iets meer van een ruw kantje aan liedjes, zowel in de muziek als in de zang. Of deze eerste plaat van ‘Sawdust & Rust’ een blijvende herinnering bij ons zal achterlaten, valt toch te betwijfelen, tenzij er uiteindelijk misschien wel wat ‘zagemeel en roest’ zou overblijven.

(valsam)
“’Sawdust & Rust’ is the project of Swedish folk troubadour Patrick Rydman and his Faroer-friend Benjamin Petersen. On their debut record ‘Leaving A Memory’, they are bringing us ten new songs that were all composed by Patrick Rydman. To appeal to our taste, they are sounding a bit too cheeky and smooth and we are missing an unpolished edge.“ – www.rootstime.be

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: SAWDUST & RUST
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tutl Records
Info: Hemifran

video