MARY CHAPIN CARPENTER – SOMETIMES JUST THE SKY

Folk- en countryzangeres Mary Chapin Carpenter heeft net de viering van haar 60e verjaardag achter de rug en de release van haar debuutplaat “Hometown Girl” dateert ook al van meer dan 30 jaar geleden. Nu heeft zij haar vijftiende album gelanceerd onder de titel “Sometimes Just The Sky”, zo vernoemd naar de enige nieuwe song op die plaat en een liedje dat u in een akoestische live versie kunt beluisteren op de bijgaande video.

Toch staan er dertien tracks op dit nieuwe album, dat zij als een terugblik op haar muzikale carrière heeft opgevat, met een selectie van liedjes uit eerder verschenen platen die ze heeft heropgenomen met als producer de befaamde Brit Ethan Johns, bekend van zijn werk met o.a. Ryan Adams, ‘Kings Of Leon’, Ray Lamontagne, Tom Jones en Paul McCartney.

Mary Chapin Carpenter heeft in haar muzikale loopbaan meer dan 14 miljoen platen verkocht en ze heeft niet minder dan vijf ‘Grammy Awards’ in haar trofeeënkast staan, waarvan er vier uitgereikt werden als beste vrouwelijke countryzangeres, wat haar in 2012 ook een plaats opleverde in de ‘Nashville Songwriters Hall Of Fame’.

Ze heeft in die periode ook de nodige tegenslagen gekend, o.a. door een aantal depressies, huwelijken en echtscheidingen. Sinds 2010 gaat ze als alleenstaande door het leven en al die turbulenties in haar leven leverden gedurende al die jaren meer dan voldoende stof op voor het schrijven van emotionele en soms zelf pijnlijk intieme songteksten.

Na de release van haar laatste volwaardige studioalbum “The Things That We Are Made Of” in 2016 begon ze intensief te werken aan de voorbereidingen voor dit nieuwe album “Sometimes Just The Sky”. Dit is voor muziekliefhebbers die Mary Chapin Carpenter niet zo intensief hebben gevolgd in de voorbije jaren een zeer aangename hernieuwde kennismaking met één van de beste folk- en countryzangeressen en songschrijvers aller tijden.

De voor dit album geselecteerde liedjes werden minutieus uitgekleed tot pure, sobere, melancholische en meer intimistische versies die Mary Chapin Carpenter in de Engelse opnamestudio opnieuw heeft ingezongen met enkel multi-instrumentalist Ethan Johns, gitarist Duke Levine en bassist Dave Bronze in de begeleiding.

We zullen hier niet verder in detail treden wat de liedjes zelf betreft, maar onderaan deze recensie kunt u zien welke songs uit welke vorige albums ze voor deze plaat heeft uitgekozen. Het gaat vooral over naar folkmuziek georiënteerde versies van haar vroegere nummers die in een modern en prachtig nieuw arrangement werden gestoken door Ethan Johns. Haar zangprestaties op dit album tonen ook aan dat er doorheen de voorbije jaren nog een grote portie inleving en maturiteit aan de kwaliteiten van Mary Chapin Carpenter werd toegevoegd. Dit is dan ook een plaat die volgens onze bescheiden mening absoluut in uw platenkast zou moeten staan.

(valsam)

 

TRACKLIST
1. Heroes And Heroines ("Hometown Girl")
2. What Does It Mean To Travel ("The Things That We Are Made Of")
3. I Have A Need For Solitude ("The Age Of Miracles")
4. One Small Heart ("Between Here And Gone")
5. The Moon And Saint Christopher ("Shooting Straight In The Dark")
6. Superman ("Where Time Stands Still")
7. Naked To The Eye ("A Place In The World")
8. Rhythm Of The Blues (Come On Come On)
9. This Is Love ("Stones In The Road")
10. Jericho ("Ashes And Roses")
11. The Calling ("The Calling")
12. This Shirt ("State Of The Heart")
13. Sometimes Just The Sky (nieuwe song)

Artiest info
Website  
 

Label: Lambent Light Records / Thirty Tigers

video