KRISTOFFER BOLANDER – WHAT NEVER WAS WILL ALWAYS BE

We leerden hem kennen als leadzanger bij de Zweedse alt.folkformatie ‘Holmes’, maar sinds 2015 heeft Kristoffer Bolander uit Göteborg besloten om als singer-songwriter aan een solocarrière te gaan werken met de release van het album “I Forgive Nothing”, helemaal gevuld met eigen nummers. In mijn recensie over die plaat vergeleek ik hem indertijd qua stem met o.a. Damien Rice, Neil Young en ‘My Morning Jacket’-frontman Jim James.

Nu is er na drie jaar een opvolger voor die debuutplaat op de markt gebracht onder de ietwat verwarring stichtende titel “What Never Was Will Always Be”. In de twaalf nummers op dit album is er ook nu weer zeer veel aandacht voor knap georkestreerde en sfeervolle melodieën. Dat valt al meteen op bij de openingstrack “Untraceable” en misschien nog meer in het daaropvolgende nummer “Cities”, een prachtsong die als eerste single uit deze cd wordt gelanceerd en op de bijgaande video kan worden beluisterd.

Zijn etherische, hemelse zangpartijen kleuren zijn liedjes op deze plaat, waarbij de luisteraar wordt meegenomen in een droomwereld via enkele schitterende songs zoals “To Come Back”, de door synthesizerklanken gedomineerde uptemponummers “Animals” en “Glow”, de elektronica in de muzikale begeleiding bij de meer subtiel gebrachte nummers “Unborn” en “Stra°t” of het klassieke folkliedje “True Romance”, waarop Kristoffer Bolander zichzelf enkel op akoestische gitaar begeleidt.

Tijdens de beluistering van dit album moest ik ook even denken aan de sound van de formatie ‘Cigarettes After Sex’ en er doken ook herinneringen op aan het werk en de stem van de Duitse droompopzanger en pianist Maximilian Hecker. Deze info geven we alleen maar mee om u een beter idee te geven van wat u op het album “What Never Was Will Always Be” van Kristoffer Bolander zoal kunt verwachten. Maar laat u zich vooral zelf overtuigen door het plaatje zelf eens van naderbij te gaan verkennen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

video