JEFF HERR CORPORATION - MANIFESTO

Na “Layer Cake”uitgekomen in 2004 komt de Luxemburgse slagwerker/componist Jeff Herr hier weer voor de dag met een nieuw album in dezelfde trio bezetting met wat mij betreft saxofonist Maxime Bender in een hoofdrol. Herr (1980) beweegt zich op verschillende fronten en speelt in veel groepen zoals in Pascal Schumacher’s Drop & Paints, de Remy Cavalli Band etc. en deze groep de Jeff Herr Corporation. Dit a-typische trio bestaat uit Jeff Herr op drums, Laurent Payfert op contrabas en Maxime Bender op saxofoon, er is dus geen harmonisch instrument aanwezig zoals een piano, dit stramien wordt doorbroken op drie nummers door de aanwezigheid van de Amerikaanse gitarist Adam Rogers op de semi-akoestische Gibson. Jeff Herr heeft ook een kleine hoeveelheid Nederlandse roots door zijn studie aan het conservatorium van Maastricht.

Het geluid van het trio, mede door het ontbreken van een piano, is heel apart en bijzonder. De hoofdrolen zijn weggelegd voor de saxofoon van Bender en natuurlijk vanwege zijn leiderschap en als de componist van het merendeel van de nummers ook voor drummer Jeff Herr. Het nummer “Merry –go-round” is een compositie van het trio en dan is er een versie van “Same Girl” van Randy Newman. Herr heeft al vaker popnummers gebruikt zoals die van Bowie en Hendrix, ik heb die nooit gehoord, maar als ik deze versie van het nummer van Randy Newman hoor, vrees ik het ergste. Het nummer is letterlijk een vreemde eend in de bijt, de gesproken tekst van Lata Gouveia draagt ook niet bij aan de urgentie dit nummer op te nemen, Newman is nergens terug te horen of te herkennen, ik ben een grote fan van hem , vandaar wellicht mijn ongezouten kritiek. Gitarist Adam Rogers speelde o.a. met Michael Brecker, Cassandra Wilson en Chris Potter, geen kleine jongen dus, maar zijn toevoeging hier vind ik eigenlijk marginaal, het trio genereert van zichzelf genoeg intrinsieke waarde en klinkt heel “eigen” en bijzonder en dat wordt meer doorsnee als Adams zijn weinig geïnspireerde bijdrage levert.

Dus een volgende keer helemaal geen zogenaamd grote namen als gast en het volstrekt unieke geluid van het trio op de voorgrond houden!

Jan van Leersum

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Igloo Rec.
Distr. : New Arts Int.

video