MICHAEL WOLLNY TRIO LIVE - WARTBURG
MICHAEL WOLLNY TRIO - OSLO

Deze twee cd’s van de Duitse toppianist Michael Wollny met zijn trio worden niet voor niets gezamenlijk besproken en wel omdat ze op dezelfde dag uitkwamen, ze zijn binnen een week opgenomen. Het gaat om twee heel verschillende albums “Oslo” is opgenomen in de studio met op drie nummers de begeleiding door een compleet blazersensemble en “Wartburg” is een live registratie van het trio met als gastsolist de Franse sopraansaxofonist Emile Parisien. Aanvankelijk was het de bedoeling om het studiomateriaal aan te vullen met de opnames van het concert in Wartburg een week later, op een enkele cd. Maar Siggi Loch, producer en eigenaar van ACT , besloot anders, het moesten twee cd’s worden voor de grootste ster van ACT en dat ook ter viering van het zilveren jubileum van ACT. Wollny speelt hier met zijn vaste crew: Christian Weber op contrabas en Eric Schaefer op drums.

Toen Geir Lysne (curator) in 2015 tegen Wollny vertelde over zijn werk met het Noorse blaasensemble had deze nog niet helemaal begrepen dat het hier ging om een ensemble van wereldklasse dat al enige tijd experimenteerde met improvisatie en op zoek was naar samenwerking met jazzmusici. Bij een ontmoeting enkele maanden later bleek dat het Norwegian Wind Ensemble inderdaad als een eenheid vrij kan spelen, niet 22 individuele muzikanten maar één muzikale stem. Dat maakte een geweldige indruk op Wollny en daarom ook de aanwezigheid van dit ensemble op “Oslo”, wat mij betreft had de bijdrage van dit fantastische ensemble groter mogen zijn dan drie nummers. Om te omschrijven hoe goed deze 22 mensen omgaan met minimale gegevens blijkt wel uit het feit dat het openingsnummer “make a wish”, dat oorspronkelijk was bedoeld voor het trio ,hier wordt uitgevoerd met het ensemble dat alleen de piano partij als uitgangspunt ter beschikking had, hetzelfde geldt voor de bonustrack en sterkste nummer “the whiteness of the whale”, hier bestaat het basisgegeven slechts uit 12 noten en 10 akkoorden, maar de wisselwerking tussen trio en ensemble leidt tot een uitermate spannende brok muziek. Het trio speelt naast veel eigen werk ook interpretaties van klassieke stukken zoals “Interludium” van Paul Hindemith en een verkorte versie van “Cantus Arcticus” van de Finse componist Einojuhani Rautavaara uit 1972.

Emile Parisien, sopraansaxofonist uit Frankrijk werkte al vaker samen met Wollny, de wederzijdse bewondering is groot en de samenwerking op het concert in Wartburg is dan ook vlekkeloos alsof het een regulier quartet zou zijn. Diverse nummers van “Oslo” keren weer terug op “Wartburg” zoals het eerder genoemde “make a wish”, op “Wartburg”is het de bonus en het verschil kan niet groter zijn , een blaasensemble of een sopraansax, beide versies klinken fantastisch.”Big Louise” is een nummer van Scott Walker, belangrijkste broertje van de Walker Brothers en “White Blues” is van trombone speler Bob Brookmeyer. Door allerlei organisatorische problemen was de voorbereiding op het concert eigenlijk te kort, daardoor wordt er een sterk beroep gedaan op het improvisatorisch vermogen van de muzikanten en dat heeft als resultaat een spannend en verrassend muzikaal gebeuren waarvoor we blij moeten zij dat het is opgenomen opdat ook de niet aanwezigen alsnog kunnen meegenieten. Alle hulde dus ook aan Sigi Loch om zowel de studio- als de live-opnamen in zijn geheel uit te brengen.

Michael Wollny en zijn trio behoren al jaren tot de absolute top, niet alleen in Europa, en dat bewijzen ze weer volop met deze twee heerlijke cd’s !

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : New Arts Int.

video