HAL GALPER QUARTET - CUBIST

Hal Galper (1938) behoort als pianist/componist al meer dan een halve eeuw tot de internationale top. Hij werkte met Chet Baker, Stan Gets, Joe Williams en maakte van 1973 tot 1975 deel uit van het Cannonball Adderley Quintet en van 1980 tot 1990 van het Phil Woods Quintet, van 1990 tot 1999 was hij constant on the road met zijn trio. Hij werkte mee aan 103 albums waarvan 32 onder zijn naam, hij is ook een bekend muziekleraar en één van de oprichters van de New York School of Jazz and Contemporary Music. Zijn bestseller over de theorie van Forward Motion was het eerste interactieve E-book waarin meer dan 300 muzikale voorbeelden konden worden afgespeeld op de browser.

Zijn laatste serie albums kwamen allemaal uit op Origin Rec. te beginnen met “Furious Rubato”uit 2007. De titel zegt het al, het begrip rubato speelt een grote rol in de muziek van Galper, het houdt in dat er een grote rol is voor de timing van de gespeelde noten hetgeen de muziek veel levendiger maakt.In bassist Jeff Johnson en drummer John Bishop heeft Galper hiervoor de aangewezen partners, ze werken al jaren samen, met Johnson zelfs al sinds de jaren ’90. De rol van bassist/componist Jeff Johnson is des te belangrijker temeer omdat vier van de composities op dit album van zijn hand zijn waaronder het titelnummer “Cubist”. Galper was bijzonder gecharmeerd van de titel aangezien het kubisme heel goed is te vergelijken met de rubato stijl. “Je kijkt naar een normaal portret van iemand, de oren, ogen, armen en benen zitten allemaal op hun geëigende plek. In een kubistisch schilderij is er een been hier, een oog daar, een hoofd op een andere plek. Alle elementen zijn er maar op andere plaatsen, hetgeen een heel ander perspectief teweeg brengt. Rubato spelen heeft dezelfde elementen van het normale plaatje maar op verschillende plekken, weer terugkijkend naar het bekende plaatje zal de perceptie zijn veranderd”, aldus Galper in de hoestekst. Op dit album wordt het trio aangevuld met tenorsaxofonist Jerry Bergonzi (1947) die al vaker met het trio toerde en 3 albums met hen opnam in de ‘90’s. Galper vergelijkt zijn keuze met die van Miles voor zijn medemuzikanten, dat gebeurde voornamelijk op basis van hun karakter en persoonlijkheid opdat ze samen iets magisch creëren, het geheel belangrijker dan de onderscheiden delen en dat is ook het geval met Jerry “We spark each other, reading each’s playing on an intuitive level”. Behalve de 4 nummers van Jeff Johnson is er “Scufflin” van Hal Galper, “Israel” van John Carisi, “Solar” van Miles Davis en “In a sentimental mood” van Duke Ellington.

Het trio is een geoliede swingmachine en Jerry Bergonzi past erbij als een nauwsluitende handschoen met zijn superieure geluid. Al in het openingsnummer “Solar”is er een hoofdrol weggelegd voor Jeff Johnson, terecht bekend staand als een van de meest muzikale jazzbassisten van dit moment. Mede door de rubato techniek is het pianospel van Galper een genot om te beluisteren, het blijft spannend noot voor noot.”Artists”,”Kiwi”,”Cubist”en ”Scene West”, de 4 nummers van Johnson zijn knap geconstrueerde composities, in de laatste zijn fragmenten verwerkt van zijn solo opnamen met name van “The Art of Falling” ( Origin 2001). Het afsluitende “Scufflin’” van Galper beweegt zich in een halsbrekend tempo hetgeen voldoende ruimte maakt voor slagwerker John Bishop die uitpakt met enkele flinke roffels. Een perfecte afsluiting van een zeer geslaagd album !

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : Origin rec.
Distr. : NewArtsInt.