EMIR KUSTURICA & THE NO SMOKING ORCHESTRA - CORPS DIMPLOMATIQUE

 

Na al de jaren dat dit compleet geschifte gezelschap al actief is en in de wetenschap dat ze live het beste met het platste afwisselen, hoeven we er niet van op te kijken dat de negen heren deze keer op de hoesfoto uitgedost zijn met indrukwekkende sombrero’s, kogelgordels en poncho’s. Een kruising dus tossen een troep guerrillero’s en een mariachi-orkest. Als ik de tel goed bijhield, moet dit hun zevende plaat zijn in ruim dertig jaar en na ontelbare personeelswisselingen en splits. Deze TNSO wordt als een nieuwe formatie aangekondigd, al blijft het recept van wat ze brengen al jaren hetzelfde: een cocktail van Balkanblazers en punk. Met die saus wordt elke song overgoten, of die nu zijn oorsprong heeft in Morricone-land, zoals opener “Scared of dental drills” of in de Napolitaanse tarantella -track twee heet niet toevallig “Tarantella”- of de eerder klassieke Balkan-jazz, zoals “Mila Gora”, telkens weer krijg je dat sausje opgelepeld, dat goeie Kusturica tot onvergetelijke gebeurtenissen maakt.

“Comandante”hoort zeker in de Balkanpunk-rij thuis, “Cerveza”-heus in het Spaans gezongen- doet je aan wilde feesten denken en zo klinkt het ook en het wordt gevolgd door “Hamburger versa Kebab”, een volslagen nonsensikaal nummer, waarop je nochtans onmogelijk kunt blijven stilzitten. Een titel als “Fuck You, MTV” laat weinig aan de verbeelding over en het citeert rijkelijk uit de “Bolero” van Ravel, “From Milano to Chicago” is het zusje van de “Tarantella”, maar dan gezongen vanuit het standpunt van een naar Chicago gemigreerde Italiaan. “Life is a Miracle” tapt, met zijn begeleidend fluitje, opnieuw uit het Morricone-vaatje en afsluiter “A Maria Cervantes” werd geleend van het repertoire van wijlen Tito Puente, waarmee dus een beetje in de Latinrichting opgeschoven wordt, al gebeurt dat niet echt met veel overtuiging, ook al omdat de gitaarinbreng eigenlijk totaal niet bij de melodie past.

Verrassen doet TNSO al enige tijd niet meer, maar met deze plaat lijken ze weer wel de deuren te willen opengooien naar de zomerfestivals hier bij ons en, zoals al gezegd, als die gasten live goed zijn, zijn ze héél goed. De plaat vind ik gewoon vintage Kusturica…

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: H.Y.P
distr.: Pias

video