REEF – REVELATION

‘Reef’ is een Britse alternatieve rockgroep uit Glastonbury die in 1993 werd opgericht en daarna gedurende tien jaar actief was in de Engelse muziekscène, hetgeen resulteerde in vier albums: “Replenish” (1995), “Glow” (1997), “Rides” (1999) en “Getaway” (2000). In die periode mocht ‘Reef’ optreden als ‘support act’ voor o.a. ‘The Rolling Stones’, ‘Soundgarden’ en Paul Weller. In 2003 hield de band het echter voor bekeken en begonnen ze aan een lange sabbatperiode.

Maar in 2010 begon het opnieuw te kriebelen en toen besloten zanger Gary Stringer, gitarist Jesse Wood (zoon van ‘Rolling Stones’-gitarist Ron Wood), bassist Jack Bessant en drummer Dominic Greensmith om er met hernieuwde moed terug aan te beginnen, iets wat ze sindsdien hebben volgehouden. De eerste plaat na de reünie komt er echter nu pas in 2018 met het vijfde ‘Reef’-studioalbum “Revelation”.

De albumtiteltrack “Revelation” waarmee deze plaat wordt afgetrapt is een ‘Led Zeppelin’- en ‘AC/DC’-achtige psychedelische rocksong. Daarna volgt echter een heel mooi nummer met “My Sweet Love” dat ‘Reef’ samen met de Amerikaanse rockzangeres Sheryl Crow brengt. Hoe die eerste single uit deze cd klinkt kunt u zelf op de bijgaande video beluisteren.

De groep is voor dit album in de breedte gaan shoppen in de beschikbare muziekgenres en brengt songs in hardrock-, R&B-, gospel-, soul-, blues- en ‘Southern Rock’-stijl. De plaat werd in Ierland opgenomen nadat de groep twee en een half jaar aan het schrijven van de nummers had gewerkt en ze de songs tijdens liveoptredens hadden uitgetest op hun kritische fans.

Een heus gospelkoor werd in de opnamestudio binnen gehaald om hun bijdrage aan gospelsong “How I Got Over” over vriendschap en loyauteit in te blikken en ook voor albumafsluiter “Like A Ship (Without A Sail)” werd die gospelbende opnieuw ingeschakeld. “Don’t Go Changing Your Mind” lijkt daarna van een geheel andere wereld te komen omdat deze soulballad heel anders klinkt dan de rest van de liedjes op deze plaat.

Maar het leek de vier heren van ‘Reef’ wel geïnspireerd te hebben tot het brengen van nog enkele rustigere nummers, want voor de songs “Just Feel Love”, “First Mistake”, “Lone Ride” en “Darling Be Home Soon” werd het tempo ook eerder aan de trage kant gehouden. Tussendoor is er echter wel nog wat stevig rockgeweld te horen in de tracks “Precious Metal” en “Ball And Chain”.

De sound van ‘Reef’ klinkt zoveel jaren na hun debuut in 1993 nog altijd heel verfrissend en modern in de oren en daarmee lijkt de band een hernieuwde start te hebben genomen voor het opnemen van nieuwe albums. Binnen hun genre levert deze groep daarom nog altijd een toegevoegde waarde en met dit door ex-‘Black Crowes’ producer George Drakoulias geproduceerde album “Revelation” verrechtvaardigen ze meer dan ooit hun bestaansreden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: e.a.r. Music / V2

video