DIETER VAN DER WESTEN BAND – ME AND YOU

Indie folk- en popmuziek en een Americana-sound die geproduceerd wordt door een Nederlandse formatie uit Amsterdam is eerder een zeldzaamheid te noemen. Toch is het net dat wat u mag verwachten van de ‘Dieter van der Westen Band’, een groep rond de gelijknamige zanger, gitarist en songschrijver en vervolledigd met contrabassist en broer Eric van der Westen, gitarist Aron Raams, banjo- en dobrospeler Joost Abbel en drummer Gijs Anders van Straalen.

Met het in april gereleasde album “Me And You” krijgen we tien liedjes aangeboden die op de in bijgaande video in een live uitvoering te bewonderen Amerikaanse traditional “Jesse James” na, allemaal door Dieter van der Westen van tekst en muziek werden voorzien. Deze nieuwe plaat volgt op het in 2016 uitgebrachte “Old Oak Tree” en op het debuutalbum “Save My Memories” dat al in 2008 als soloplaat van de singer-songwriter op de markt kwam.

De inspiratie voor zijn liedjes vindt Dieter van der Westen bij collega-muzikanten als Tom Waits en Bruce Springsteen, maar ook bij vertolkers van wereldmuziek zoals Manu Chao en in het werk dat hij naast zijn eigen band ook brengt bij de Noord-Afrikaanse formatie KASBA. Voor de songteksten grijpt hij terug naar zijn rijke fantasie en af en toe worden er ook autobiografische verhalen verteld in de vaak sobere, melancholische en melodieuze nummers.

Openingstrack “Driving Home” neemt de luisteraar al meteen mee naar de uitgestrekte vlaktes van Amerika met een country & western-deuntje dat gedragen wordt door weidse mondharmonicaklanken en zeer knap vioolspel van gastmuzikante Mirte de Graaff. Daarna volgt een persoonlijk verhaal in de albumtiteltrack “Me And You”, alweer met schitterend werk op viool. Een overlijden van een familielid van een van de bandleden was de aanleiding tot het schrijven van de song “Lay Me Down”.

“Miss You More” is een uptempo gebracht liefdesliedje en ook “Sometimes” en “Heart Of Mine” behandelen het steeds gecompliceerde onderwerp van de liefde en hoe verder gaan als het fout is gelopen. De funky sound bij het nummer “Take Me Higher” zorgt voor een wat vreemde eend in de bijt op dit album, terwijl slotsong “Where I Belong” blijkbaar bewust tot het einde van deze plaat werd opgespaard, kwestie van schitterend af te sluiten en de met dit album verworven nieuwe fans nieuwsgierig te laten uitkijken naar een volgende plaat van de ‘Dieter van der Westen Band’.

(valsam)

 

1 augustus 2018: Theaterfestival De Parade, Utrecht, NL
30 augustus 2018: Theaterfestival De Parade, Utrecht, NL
13 oktober 2018: Theater Wieringerwerf, Wieringerwerf, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Distr.: Sonic RendezVous

video