NAKED GIANTS – SLUFF

De Amerikaanse stad Seattle is sinds de populariteit van bands als ‘Nirvana’, ‘Foo Fighters’, ‘Pearl Jam’ en ‘Soundgarden’ in de tweede helft van de jaren ’80 wereldwijd bekend geraakt als de bakermat van de grunge-, garagerock- en punkpop-muziek. Ook nu nog schieten nieuwe groepen in dit genre als paddenstoelen uit de grond en ééntje daarvan hebben we hier geselecteerd als onderwerp van deze recensie naar aanleiding van de release van hun nieuwe plaat.

We hebben het over de formatie ‘Naked Giants’, een trio bestaande uit 3 prille twintigers, zijnde zanger-gitarist Grant Mullen, bassist en ook zanger Gianni Aiello en drummer Henry LaVallee. In hun oprichtingsjaar 2015 bracht deze band een eerste ep op de markt onder de titel “R.I.P.”, niet bedoeld als afsluiter van een toch wel erg korte muzikale carrière, maar als introductie van deze nieuwe band uit Seattle.

Nu is er een eerste album van ‘Naked Giants’ verschenen, getiteld “Sluff” en vernoemd naar één van de twaalf tracks die op deze door ‘Nirvana’-producer Steve Fisk geproduceerde plaat werden gebundeld. Deze groep vermengt power pop, psychedelische rock en bluesy punk in hun sound. Tijdens hun energieke liveoptredens creëren ze onder hun drietjes een onoverzichtelijke chaos op het podium, iets wat ondertussen al tot hun handelsmerk is uitgegroeid.

Eerste single “Everybody Thinks They Know (But No One Really Knows)” geven we op de video bij deze recensie mee ter kennismaking met de sound van ‘Naked Giants’. Openingstrack “Dead / Alien” is punkrock à la carte, terwijl “We’re Alone” eerder een seventies-rocksong kan worden genoemd. ‘Grunge’-track “TV” gaat de soulvolle ballad “Slow Dance II” vooraf, een nummer dat ons aan werk van Jim James en zijn groep ‘My Morning Jacket’ doet denken, terwijl de rocktracks “Slide” en “Sluff” pure ‘noise’ etaleren.

“Goldfish I” en “Goldfish II” zijn naast de eerder vermelde single de twee meest catchy tracks van dit album en beide songs roepen herinneringen op aan werk van ‘The Kinks’ in de jaren ’70, terwijl de psychedelische rock in het nummer “Dat Boi” met zijn typische gitaarsound eerder naar ‘Britpop’ neigt en “Easy Eating” pure rock’n’roll uitstraalt. De drie heren van ‘Naked Giants’ hebben in de songs op deze plaat telkens een beetje ontleend aan elk van de groepen die hun hebben beïnvloed bij het samenstellen en creëren van hun eigen werk op dit debuutalbum “Sluff”.

(valsam)

 

 

 

25 mei 2018: Ancienne Belgique, Brussel, BE
28 mei 2018: Paradiso, Amsterdam, NL

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: PIAS

video