JAN PRAX QUARTET - ASCENDING

“John Coltrane war mein erster Saxofonheld, wie er bei seinen Soloeinstiegen einen geraden Ton mit solch einer enormen Power halt ! Ebenso haben mich die stilvollen Balladen geprägt” aldus Jan Prax in Jazzthing .Ja, ik zit qua heldendom op dezelfde golflengte dus dat spreekt me wel aan, Andy Sheppard had ook J.C. als held maar dat was nauwelijks terug te horen in zijn spel, bij Jan Prax is dat zeker wel het geval.

In het titelnummer “Ascending” gaat Jan er virtuoos tegenaan op zijn altsax, het is een spiritueel nummer, de titel verwijst natuurlijk naar het beroemde “Ascension” van Coltane, de begeleiding met tablas zijn ook een reminiscentie aan de Impulse periode van Coltrane. Razend knap wat Prax hier doet, zeker als je beseft dat hij eigenlijk begon met een klassieke piano studie en pas op 16-jarige leeftijd zijn interesse verplaatste naar de saxofoon en hij is pas 25 !

Hij wordt hier begeleid door mede componist (“It’s time for 6!”) Martin Sörös op piano en Fender Rhodes ,Tilman Oberbeck op staande bas en Michael Mischl op drums, gastrollen zijn er voor Bodek Janke op tablas en percussie en Soweto Kinch op altsax en als rapper. Ook de titel “Catchin’the trane” is wederom een verwijzing naar J.C., deze jongelui spelen een prima partij hardbop, maar het straalt absoluut geen retro uit, er is wel degelijk sprake van een hedendaags geluid . Dat is zeker te horen op het zwoele “This song is for you”met Prax op sopraansax en Sörös op de Fender Rhodes, moderne jazz anno 2018.

En dan is er natuurlijk “Lift up your soul”met de rap van Soweto Kinch, de funky breakbeats passen prima in het souljazz bedje dat de muzikanten uitspreiden. Na de intro gaan Prax en Kinch een ouderwets duel aan op de altsax, een prachtig voorbeeld hoe de muzikale wereld van hiphop en jazz kunnen samen gaan. Een bijzonder aangenaam album dat al vele malen werd afgespeeld hier in huis !

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.

video