NORDIC NOTES - VOL. 5, FOLK FROM ESTONIA

Christian Pliefke, de man achter het Duitse Nordic Notes-label mag zichzelf stilaan gaan opwerpen als “de kenner bij uitstek” van alles wat er reilt en zeilt op folkgebied in Noord-Europa: zijn label bracht al ruim honderd cd’s uit van artiesten, waar we hier anders wellicht nooit ofte nimmer zouden van gehoord hebben en in een heel aantal gevallen zou dat bijzonder jammer geweest zijn: daarvoor moet je in onze archieven maar even de zoekterm “Nordic Notes” in te tikken en je komt al gauw uit bij namen als Okra Playground, Maija Kauhanen of Anne-Mari Kivimaki, om slechts die te noemen.

Nummer 110 in de catalogus van Nordic Notes is dus deze compilatie van muziek ui Estland. Noorwegen en Finland gingen deze plaat vooraf en ook deze nieuwe is weer een voltreffer, waarop je tegen een héél zacht prijsje, kennis kunt maken met muziek van artiesten waar we het hier al vroeger over hadden als Estbel (waarin ons eigen Trio Dhoore deels opgaat), Duo Malva & Priks of Mari Kalkun & Runorun, naast namen, die ook voor ons nieuw zijn, zoals die van Cätlin Mägi, die met wel vijftig mondharpen wonderlijke dingen doet, of Svjata Vatra, een van de geesteskinderen van accordeonist Kulno Malva (van Malva & Prils”, die ook solo op deze compilatie vertegenwoordigd is.

Het lichtjes surrealistische werk van pUULUUp of de dansmuziek van het duo Jansen/Jüssi, het op traditionele leest geschoeide TRIO Soon/Piho/Lepasson of de soundscapes van Rüüt…het staat allemaal op dit schijfje dat in ruim 64 minuten een méér dan aardige doorsnede presenteert van wat er aan de hand is in de Estse folk.

Voor minder dan tien euro kan deze plaat de uwe worden en dat is, geloof me vrij, géén geld. Ik moet u wel waarschuwen voor de gevolgen van die mogelijke aanschaf: dit is namelijk een compilatie, die perfect doet waar compilaties voor gemaakt zijn: de interesse aanwakkeren voor de individuele artiesten, die erop staan. Dat zou dan wel weer voor een hap uit uw budget kunnen zorgen, want er zijn ook hier pareltjes te ontdekken. Ik schreef het hier al vaker en ik wil het voor deze compilatie graag herhalen: hulde aan Nordic Notes !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
   
 

label: Nordic Notes

video