AQUASERGE - DÉJÀ VOUS?

Het moet zo’n anderhalf jaar geleden zijn, dat we een ep’tje in ons bakje vonden van een Frans gezelschap, dat ons toen uitermate positief verraste met zijn experimenteel popwerk, waar allerlei genres door elkaar gehaspeld werden en waarvan we aan het eind van de recensie schreven dat het plaatje ons uitermate benieuwd maakte naar de full CD, die in de loop van 2017 zou volgen. Om één of andere reden heeft die CD, die enigszins woordspelerig “Laisse-ça être” getiteld was, ons nooit bereikt, zodat we daar geen evolutie konden uit afleiden. Vandaag is er “Déjà Vous?”, die in hetzelfde vijvertje ging vissen voor wat de titel betreft en die een live-plaat blijkt te zijn, gedistilleerd uit enkele concerten, die de band in de loop van 2016 en 2017 speelde in speciale bezetting: de zeskoppige kern werd een aantal keren uitgebreid met een drietal blazers, zodat de meer jazzy aspecten van het groepsgeluid fraaier in de verf konden worden gezet.

Vier van de tracks op deze nieuwe, blijken versies te zijn van nummers van de plaat die we nooit hoorden, naast een heel originele cover van “My Funny Valentine” en drie nummers uit diverse ep’s van de band, voorafgaand aan die “Laisse ça être”. De vier tracks, die we nog niet kenden, werden opgenomen tijdens een benefietconcert voor de helaas al bijna vergeten “Tarnac 9”, een groep activisten die -l’histoire se répête- beschuldigd werden van terrorristische activiteiten, toen zij een aantal TGV-treinritten wisten te vertragen tijdens hun protestacties tegen de teloorgang van een aantal landelijke gebieden, waar die TGV-lijnen doorheen liepen. Ze werden toen onder groot machtsvertoon aangehouden en voor het gerecht gebracht. Een proces dat op niets uitdraaide, want de negen werden vrijgesproken van alle belangrijke beschuldigingen en moeten zich hooguit nog verantwoorden voor wat materiële prullen, maar goed: er was dus een benefietavond, waar ook Aquaserge optrad en van die avond komen de opnames van “Virage Sud”, “Tintin on est bien, mon petit Loulou”, “L’ire est au rendez-vous” en “C’est pas tout mais”. Die laten een heel interessante mix horen van psych-rock, jazz en Afrobeat, die met een energie en overgave gespeeld worden, die onmiddellijk op de luisteraar overslaat: gemakkelijke muziek is dat niet, maar aanstekelijk is ze zonder enige twijfel: de blazers voegen dat tikkeltje extra toe, die de nummers tot ware explosieven omtoveren en die de vocalen, die bij Aquaserge uit vier verschillende kelen komen, uitzonderlijk sterk laten uitkomen. “My Funny Valentine” wordt omgebouwd tot een cinematisch nummer en in “l’ire est au rendez-vous” waagt het gezelschap zich zelfs resoluut aan hedendaags klassiek.

Dat alles bij elkaar opgeteld, kunnen we spreken van een plaat die, ook in live-versie, aantoont hoezeer Aquaserge bezig is de Franse muziekscene langzaam maar zeker om te bouwen. Innoverend, intrigerend, inspirerend: Aquaserge stààt er en is niet langer een bandje dat in de marge opereert !

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

Label: Crammed Discs