COURTNEY YASMINEH – HIGH PRIESTESS AND THE RENEGADE

Courtney Yasmineh is een Amerikaanse zangeres die blijkbaar graag een keertje verhuist, zo blijkt toch uit het feit dat ze in de voorbije jaren in Chicago, New York City en Minneapolis was gehuisvest. Sinds een tiental jaren componeerde ze met behulp van haar gitaar in die verschillende locaties folk- en rockliedjes die ze daarna op plaat zette en live doorheen de Verenigde Staten ging vertolken.

Opkijkend naar Bob Dylan en andere vrouwelijke singer-songwriters als Alanis Morrisette en Lucinda Williams probeerde ze doorheen de jaren met succes haar eigen stijl te ontwikkelen. Dat viel al goed te horen op haar eerste album, een zes songs tellend ep-tje dat onder de titel “Early Days” in 2004 op de markt verscheen, gevolgd door een eerste full-cd die “Sufi Line” heette en in 2005 uitkwam. Daarna volgden nog enkele albums en ep’s waarbij het vorig jaar verschenen schijfje “Spring” de laatste realisatie was.

Tot nu toe dan toch, want nu is er met “High Priestess And The Renegade” een nieuw volwaardig album uitgebracht waarop Courney Yasmineh elf nieuwe songs heeft verzameld. Daarbij varieert ze ruim in stijl en tempo, gaande van folk over gospel tot R&B, pop, rock en zelf punkelementen. Het ook naar ons gevoelen beste nummer “Tangled Web” werd als eerste single uitgebracht en hoe die heerlijke hartenbrekende en soulvolle ballad klinkt kunt u zelf ervaren via de bij deze recensie gevoegde video.

Er staan vlotte melodietjes in overvloed op dit album met o.a. openingstrack “Tower Card” en het daaropvolgende “Hey Lulu”. Ook in “Remedy”, “The Unknowing” en vooral albumafsluiter “Renegade” blijft het tempo eerder aan de hoge kant. Maar de rustigere tracks waaronder “Crash And Burn”, “Glory” en “Missing Us” bevallen ons eigenlijk toch wel het meest.

Het gehele album werd knap georkestreerd en de bijdrage aan het resultaat van drummer en producer Rob Genadek is onmiskenbaar groot geweest. Hij is ook de vaste begeleider van Courtney Yasmineh tijdens de live shows die ze dezer dagen in de USA en in Europa komt geven. De overige instrumentalisten die bij de opname van deze liedjes in de studio aanwezig waren zijn bassist James W. Anton en gitarist Omid Hatter, terwijl Kathleen Johnson en Germain Brooks voor de hier en daar extra backing vocals zorgden.

(valsam)
“Just going her own gradually developed way: that is what the American singer-songwriter Courtney Yasmineh has always had in mind. After a decade of trial and error, there is a fair chance that her latest record ‘High Priestess And The Renegade’ will become her breakthrough album, both in the USA and in Europe. Swift melodies and varying rhythms are the key words to describe her songs on this excellent album.” – www.rootstime.be

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: COURTNEY YASMINEH
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video