JOSH T. PEARSON – THE STRAIGHT HITS!

Op het eerste zicht lijkt het album “The Straight Hits!” van de Texaanse singer-songwriter Josh T. Pearson een soort verzamelplaat van allerlei hits van de man te zijn. Maar echte hits heeft deze artiest nog nooit gehad, hoewel hij wel enige bekendheid heeft verworven als zanger en lid van de formatie ‘Lift To Experience’, die in 2001 amper één plaat “The Texas-Jerusalem Crossroads” heeft uitgebracht, alvorens de split van de band aan te kondigen. Het dubbelalbum is nadien uitgegroeid tot een echte cultplaat die begin 2017 opnieuw in cd-vorm werd uitgebracht om de fans te plezieren.

Maar Josh T. Pearson besloot in 2011 om aan een solocarrière te gaan werken, hetgeen resulteerde in het album “Last Of The Country Gentlemen”. De toen zeer zwaar bebaarde zanger werd in onze recensie van begin februari 2011 door ons bedacht met een vergelijking met werk van Mark Lanegan, maar ook met het label ‘één van de mooiste en meest intieme platen van dit nog prille nieuwe jaar’.

Zeven jaar later komt Josh T. Pearson met een opvolger voor dat album via deze cd “The Straight Hits!”. Daarop staan tien nummers die allemaal het woord ‘Straight’ in de titel hebben staan: “Straight To The Top” (zie video), “Straight At Me”, “Give It To Me Straight”, “Straight Laced Come Undone”, “Damn Straight”, “Loved Straight To Hell”, “Whiskey Straight Love”, “A Love Song (Set Me Straight)” en “Straight Down Again”.

Er is echter één uitzondering op die regel en dat is een serieuze knipoog, namelijk in het nummer “Dire Strai ts of Love”, een verwijzing naar de jaren ’70-rockband van Mark Knopfler en hun song “Tunnel Of Love”. De lange baard is er al een tijdje af bij Josh T. Pearson en die beslissing doet hem er meteen vele jaren jonger uitzien. Ook het vermoeden van depressies en psychologisch lijden bij zijn vorige album lijkt nu eindelijk helemaal tot het verleden te zijn gaan behoren. “In the last years I learned to dance, take drugs, make love… choose life” is een recente quote van Josh T. Pearson zelf.

Van de tien folk-, country- en rocknummers op “The Straight Hits!” schreef hij er negen zelf en de enige coverversie is er een van de countrysong “Damn Straight”, een lied van de Americana-nummers brengende singer-songwriter Jonathan Terrell. Voor de opnamen in de studio deed Josh T. Pearson een beroep op bassist Scott Lee Jr., drummer Andrew Reginald Young en pianist Daniel Creamer, terwijl voor het liedje “A Love Song (Set Me Straight)” ook nog een trompet, een viool en een drummachine aan de orkestratie werden toegevoegd.

Of er deze keer hits zullen ontstaan uit de lijst van tien nummers op “The Straight Hits!” lijkt ons nog altijd vrij onwaarschijnlijk, maar het loont zeker de moeite om deze man eens live aan het werk te gaan zien en daar krijgt u in de volgende weken twee keer de gelegenheid toe in de Benelux.

(valsam)


Zaterdag 26 mei 2018: Rotonde, Botanique, Brussel, BE
Zondag 27 mei 2018: Bitterzoet, Amsterdam, NL

Artiest info
Website  
 

Label: MUTE
Info: [PIAS]

video