GRETCHEN PETERS – DANCING WITH THE BEAST

Folk- en countryzangeres Gretchen Peters werd 60 jaar geleden geboren in New York en ze groeide op in Colorado, maar ze verhuisde in de jaren ’80 naar Nashville waar ze haar objectieven om het als countryzangeres te gaan maken veel gemakkelijker kon realiseren dan in New York. Ze heeft in haar carrière veel hits gecomponeerd voor andere vertolkers, waaronder Trisha Yearwood, Etta James, Neil Diamond en Shania Twain.

Zelf heeft ze echter ook een hele reeks soloplaten uitgebracht, waarvan het in 2015 verschenen “Blackbirds” de laatste realisatie was. Nu is er echter een nieuw album op de markt verschenen van deze in 2014 in de ‘Nashville Songwriters Hall Of Fame’ opgenomen zangeres onder de titel “Dancing With The Beast”.

Op dit schijfje staan elf eigen composities met enkel openingstrack “Arguing With Ghosts” dat ze samen schreef met zanger Ben Glover, die het liedje zelf ook een plaatsje heeft gegeven op zijn in 2014 uitgebrachte plaat “Atlantic”. Hoe mooi de engelenzang van Gretchen Peters wel kan klinken kunnen we horen in de song “The Boy From Rye” en ook in “Disappearing Act” dat we in de hier toegevoegde ‘lyrics video’ laten horen.

Dat melodie en melancholie de bepalende karakteristieken zijn in de songs die zij componeert, wordt nadien nog een paar keer aangetoond in o.a. het door de Amerikaanse presidentsverkiezingen geïnspireerde “Lowlands”, in de intieme pianoballad “The Show” en in de albumtiteltrack “Dancing With The Beast” die wij hier meteen tot beste song uit dit album willen uitroepen. Maar ook het zweverige, muzikaal zeer hoogstaande “Say Grace” en “Lay Low” zijn schitterende pareltjes op deze plaat.

Heel wat liedjes zoals o.a. “Wichita” en “Truckstop Angel” vertrekken vanuit een feministisch standpunt, iets waar Gretchen Peters zich al vele jaren voor heeft ingezet en waar ze via haar songs iets wil toe bijdragen. Heel persoonlijk en emotioneel wordt het in de slotsong “Love That Makes A Cup Of Tea”, een nummer over hoop in het leven dat ze schreef nadat haar moeder kwam te overlijden eind 2016.

Mooi, mooi en nog eens mooi: dat is onze korte, maar zeer gepaste samenvatting over het album “Dancing With The Beast” van Gretchen Peters. Overtuigt u zichzelf door wat intenser naar al die heerlijke songs te gaan luisteren en daarna het schijfje als een ware aanwinst aan uw platencollectie toe te voegen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video