ARCHIE LEE HOOKER AND THE COAST TO COAST BLUES BAND – CHILLING

 


Blueszanger Archie Lee Hooker is een volle neef van de legendarische John Lee Hooker en is vele jaren persoonlijk verzorger geweest van de boogieman. Archie Lee Hooker werd geboren in Mississippi maar vertrok later naar Memphis waar hij in zijn tienerjaren de gospelgroep The Marvelous Five opricht. Door zijn besluit om naar California te verhuizen maakt hij een gigantische stap in zijn carrière. Het zingen van de Blues kwam uiteindelijk tot stand in december van '89 toen hij verhuisde naar de boogieman zelf. Zijn oom nam Archie onder zijn hoede en leerde hem alles over de blues. Samen tourden zij jaren over de wereld en deden veel optredens en opnames samen.

Na het overlijden van de Boogieman besluit Archie Lee onder eigennaam verder te gaan en brengt zijn eerste cd "Suicide Blues" uit, niet veel later gevolgd door "New Church Of The Blues", waarop de laatste live opname van John Lee Hooker staat. In 1995 tourde Archie voor het eerst door Europa, samen met zijn vriend Carl Wyatt en de Rhythm Kings. Ze namen hun eerste album nog datzelfde jaar op. Tot 2011 heeft Archie Lee Hooker met deze band 5 albums opgenomen, welke wereldwijd met groot enthousiasme werden ontvangen.

Uiteindelijk in 2011, na het zorgvuldig kiezen van de juiste muzikanten, ontstond mijn eigen project. De speciale chemie binnen de band leidde tot de naam "Archie Lee Hooker & The Coast to Coast Blues Band", met de Braziliaanse gitarist Fred Barreto, de Franse bassist Nicolas Fageot en de Luxemburgse drummer Yves Ditsch. Dit nieuwe project nam in het najaar van 2016 haar eerste live dvd op. Dat jaar maakte ook Hammond- en mondharmonicaspeler Matt Santos de band compleet. Samen met deze band houdt Archie het erfgoed van zijn oom in stand. Zijn nieuwe album is dan ook opgedragen aan de overleden grote John Lee Hooker die 100 zou zijn geworden op 22 augustus van vorig jaar (2017).

Omringd door deze grote muzikanten voelde hij dag in dag uit de behoefte om zijn eigen muziek te gaan schrijven om zijn levenservaringen met anderen te delen. "Chilling" is dan ook een CD geworden die een aantal van de ups en downs van mijn leven beschrijft. Archie Lee Hooker wijdt zijn intense nieuwe album "Chilling" aan zijn oom, misschien wel als een herinnering aan diens meest legendarische lied: "Boogie Chillen", hetgeen we ook terug vinden in zijn muziek, de teksten, blues in de intense, diepe aardse muziek van de Coast to Coast band en niet in het minst de onmiskenbare artwork van het album.

"Chilling" opent met twee tracks, "90 Days" en "Love Ain’T No Play Thing" die gedrenkt zijn in de al om bekende boogiestijl van John Lee Hooker. Heel herkenbaar en zeer rudimentair gespeeld, het een en ander zet gelijk de toon voor dit album neer. Geen flitsende solo’s of beukende drums op deze plaat, maar slechts de begeleidingsband Coast to Coast Blues Band , die met minimale middelen terug gaat naar de essentie van de muziek. Vooral in harmonicaspeler Matt Santos, maar ook natuurlijk de andere bandleden, heeft Archie de juiste begeleiders gevonden die hem in staat stellen om voor dit project zijn muzikaal gedachtengoed tot uiting te brengen.

Met korte verhalen, ondersteund door dobro, harmonica of orgel deelt hij enkele jeugdervaringen en levenslessen in "Don’t Tell Mama", "The Roots Of Our Family" en "Don’t Forget Where You Came From". Maar in nummers als "Moaning The Blues" en "Jockey Blues" hoor je best hoeveel invloed John Lee als mentor op Archie Lee heeft gehad, zijn manier van zingen, timing noem maar op, ademt de sfeer van zijn oom uit. En Archie laat zijn dank ook horen in een persoonlijk eerbetoon aan zijn oom, in het met enkel contrabas ondersteunende "Thank You John" waarmee hij dit gevarieerd album afsluit.

Maar ook een fun-georiënteerde stomper als "Big Ass fun", het pittig groovy werk van "Found A Good One", "Blues Shoes" en "I’ve Got Reasons" of de meer rustiger tracks als "Tennessee Blues" en "Your Eyes" passen allemaal prima binnen dit project. Zoals gezegd, alles geheel ontdaan van technische hoogstandjes en teruggebracht naar zijn essentie. Archie Lee Hooker is gewijd aan de blues, de blues, en niets anders!

 


Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog

video