DAN ISRAEL – YOU’RE FREE

Sinds meer dan 25 jaar is de Amerikaanse muzikant Dan Israel al actief als singer-songwriter, deels als frontman bij een band, maar vooral als soloartiest en singer-songwriter van folk- en rockliedjes. De man woont in St. Louis Park, een 45.000 inwoners tellend stadje in Hennepin County, Minnesota. Zijn carrière was er één van vallen en opstaan, maar hij heeft altijd de nodige energie gevonden om door te zetten en platen op te nemen en die daarna uit te brengen. Recent heeft hij zelfs zijn fulltime job als uitgever bij de overheid opgegeven om zich helemaal op zijn muzikale loopbaan te kunnen storten.

Ik heb in de voorbije jaren drie albums van hem mogen recenseren voor ‘Rootstime’: “Crosstown Traveler” uit 2011 en “Live On” en het verzamelalbum “Danthology” uit 2013. Daar komt nu een vierde exemplaar bij in de vorm van zijn nieuwste realisatie die de titel “You’re Free” heeft gekregen en die zijn veertiende officiële plaat is geworden. Daarop staan elf nieuwe nummers waarvoor hij zowel tekst als muziek heeft gecomponeerd en die hij samen met gitarist Rich Mattson en multi-instrumentalist David J. Russ heeft geproduceerd.

De nummers op deze plaat variëren van klassieke folksongs over ballads tot stevige rocktracks, altijd met veel aandacht voor melodieën en verzorgde zangpartijen. Openen doet hij op dit album met het lekker voortkabbelende “Gets You Through It”, gevolgd door de titeltrack “You’re Free” die u op de video kunt beluisteren. Een geoefende luisteraar zal de invloeden van singer-songwriters als Bob Dylan of Tom Petty zeker kunnen herkennen in zijn liedjes, vooral in de wat rustiger gebrachte tracks als de liefdesliedjes “Back To You”, “If I Didn’t Have You” en “Make This Life Mine”.

Maar ook in “Feeling Better” of in gitaarrockers “Someday You’ll Say” en het bluesy “Soul Will Be Found” eert hij zijn muzikale voorbeelden, waarbij we naast de twee reeds vermelde grootheden ook Neil Young en ‘The Jayhawks’ kunnen vermelden. Hier en daar wordt er in de songteksten subtiel verwezen naar de woede en frustraties over politieke situaties die hem niet echt bevallen. Toch is dit niet echt dominant aanwezig in zijn liedjes, die vooral bedoeld zijn om zijn publiek te entertainen en te overtuigen van zijn muzikale capaciteiten, iets waar hij volgens ons met bravoure in is geslaagd.

(valsam)

"The American singer-songwriter Dan Israel quit his job to put all his efforts in a music career as solo-performer. His latest album 'You're Free' consists of folk songs, rock songs and heartfelt ballads with lots of attention for catchy melodies and careful vocal performances. That Bob Dylan, Tom Petty and Neil Young are the main sources of influence for his work, will easily be detected by a trained music fan. Short term, there is no need for Dan Israel to again look for another job." - www.rootstime.be 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video

info: Hemifran