‘T HOF VAN COMMERCE – NIEMAND GRODDER

‘De onutwisbaere culturele erfenisse van ‘t Hof Van Commerce’ is de subtitel van het album “Niemand Grodder” van het Izegemse hiphoptrio dat 20 jaar geleden werd opgericht door Filip Cauwelier (aka Flip Kowlier), Serge Buyse (aka BZA) en de uit het Limburgse Leopoldsburg afkomstige Kristof Michiels (aka DJ 4T4), die hier onlangs nog zijn soloalbum “Meneer Michiels” kwam voorstellen.

Hiphop in het West-Vlaams zal voor vele Vlamingen toch wel behoorlijk wat wennen gevraagd hebben en dat de meeste niet West-Vlamingen ook nu nog haast geen woord van hun teksten verstaan, lijkt me een evidentie. ”Niemand Grodder” is een compilatie van de beste songs uit hun vijf studioalbums die ze in hun carrière hebben uitgebracht: “En In Izzegem” uit 1998, “Herman” uit 1999, “Rocky 7” uit 2002, “Ezoa En Niet Anders” uit 2005 en “Stuntman” uit 2012.

Natuurlijk staan naast “Niemand Grodder” (zie video) ook al hun singles op deze verzamelaar, weliswaar met uitzondering van “Spek’n’Bwon’n” uit 1998 en “Punk Of Yo!” uit 2003. Er werden eveneens twee gloednieuwe songs aan de 19 tracks tellende lijst toegevoegd met de nummers “BAM!” en het ontzettend grappige “Truckchauffeur”. Hun door politiek en dikwijls cynische humor gespeende songteksten zorgen voor een vaak opduikende glimlach bij hun trouwe fanbasis.

De activiteiten van ’t Hof Van Commerce hebben de laatste vijf jaar volledig stilgelegen, vooral door de solocarrière van Flip Kowlier, maar ook de andere leden gingen nieuwe muzikale paden bewandelen. Maar nu ter gelegenheid van hun oprichting 20 jaar geleden, hebben de drie heren besloten om er nog eens een stevige lap op te geven door het uitbrengen van deze cd “Niemand Grodder“ en door in de zomer van 2018 een aantal keren live te gaan optreden (zie onderaan deze recensie).

Voor de echt trouwe fans van ‘t Hof Van Commerce is deze verzamelplaat enkel aan te bevelen omwille van de twee nieuwe songs, maar voor alle anderen kunnen we alleen maar aanraden om dit culturele erfgoed van de West-Vlaamse hiphopmuziek in huis te halen en er een weliswaar zeer vreemd taaltje bij te leren.

(valsam)

 

Zaterdag 30 juni 2018: Moen Feest, MOEN
Dinsdag 17 juli 2018: Boomtown, GENT
Donderdag 19 juli 2018: OLT Rivierenhof, DEURNE
Zondag 05 augustus 2018: Folk Dranouter, DRANOUTER

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Petrol Music

video