LON ELDRIDGE AND STEVEN TROCH - COOL IRON

Lon Eldridge’s reputatie groeit gestaag in de Lage Landen. De uit Chattanooga afkomstige, minzame, Amerikaan is intussen al een paar jaar bekend met de Belgische Bluesclubs en –kroegen en door zijn vriendschap met Tiny Legs Tim leerde hij ook die andere bluesmeester Steven Troch kennen. En dat de twee mekaar appreciëren is een understatement van jewelste. Net als Lon voelt Steven zich heerlijk thuis in het diep in het traditionele- gewortelde maar met golvende uitstapjes naar ragtime en swing deinende, zompige bluesgenre. Een succesrijke tournee van het tweetal vorig jaar bewees voldoende de wederzijdse waardering. Dat uit die samenwerking een subliem album zou groeien is dus niet zo verwonderlijk.

“Cool Iron” kreeg de plaat als titel en ze bulkt van uitstekende, doodeerlijke songs waar je, met een glas stevig bier of wijn binnen handbereik en met gesloten ogen, mijmerend kan van genieten. Een meesterlijke bewerking van Tampa Red’s “You Can’t Get That Stuff No More” is de gedroomde aftrapper van een plaat die uit negen nummers bestaat en waarvan Troch’s eigen “Sunday Morning Waltz” briljant en tegelijk eigenwijs, als tweede nummer fungeert. De heerlijke combinatie van de meesterlijke mondharmonica met het dito snarenspel is in dit instrumentaal nummer om duimen en vingers van af te likken.

Een ronduit fantastische versie van Robert Johnson’s “Kind Hearted Woman Blues" doet ons spontaan recht springen en luid applaudisseren. Als je dit hoort ga je met bolle wangen bewonderend fluiten. Het duo brengt niet alleen Johnson opnieuw tot leven, het bezorgt het schitterende nummer tevens een nieuwe ziel! Het duizelingwekkend niveau blijft aangehouden met "Wished I Was In Heaven Sitting Down". Lon’s inlevende stem en Steven’s soulvolle mondharmonica zorgen voor een uitzonderlijke symbiose. Klassiek nummer? Jawel maar beide heren zorgen er voor dat het vernieuwd en zinvol bijdragend klinkt!

Als je weet dat Lon’s bewondering voor Bessie Smith, die net als hij afkomstig was uit Chattanooga, enorm groot is, dan hoeft het niet te verbazen dat "Oh Daddy Blues" terug te vinden is op deze uitgave, hier uiteraard zonder die weergaloos ondersteunende piano. Het lichtjes naar jazz neigende nummer laat een alweer grootse Steven Troch - was de man ooit beter op dreef ? - en een bijzonder inlevende Lon horen. In hetzelfde genre situeert zich ook "Ain’t Misbehavin” met dromerig gefluit en naar Gypsy Jazz knipogend gitaarspel. In Lon’s eigen "Leavin' My Blues With You" druipt de passie van beide heren weer uit de luidsprekers. Het einde van een relatie, steeds pijnlijk, maar met enthousiasme gebracht, klinkt misschien tegenstrijdig maar illustreert tegelijk het vuur dat de man drijft.

Er zijn ook twee live nummers op het album terug te vinden. Ze werden opgenomen in Kafee Zapoi in Steven’s thuisstad Mechelen. Het eerste is een, alweer briljante, versie van "Jack o 'Diamonds", u misschien bekend van Blind Lemon Jefferson of John Lee Hooker. Lon’s fantastische, gedreven gitaarspel en een pompende Steven zorgen na afloop terecht voor enthousiast applaus bij het publiek en dat is hier ten huize niet anders. Ook "Traveling Riverside Blues" werd dus in Mechelen opgenomen en is een perfecte illustratie van hun voorliefde voor die passievolle, gedenkwaardige blues die Johnson zo belichaamde.

Deze heerlijke combinatie van Lon Eldridge’s passievolle stem en indrukwekkend finger-picked gitaarspel in combinatie met Steven Troch’s meesterlijke, soulvolle mondharmonica kan u nog gaan bewonderen op Duvel Blues op zaterdag 26 mei. U mag deze unieke kans onder geen enkel beding missen!

Luc Meert

TRACKLISTING:
01. "You Can't Get That Stuff No More" (s. Theard)
02. "Sunday Morning Waltz" (s. Troch)
03. "Kind Hearted Woman Blues" (r. Johnson)
04. "Wished I Was In Heaven Sitting Down" (trad. Arr. F. Mcdowell)
05. "Oh Daddy Blues" (w. Russell, E. Herbert)
06. "Ain't Misbehavin'" (a. Razaf, T. Waller, H. Brooks)
07. "Leavin' My Blues With You" (l. Eldridge, E. Huey)
08. "Jack O' Diamonds" (trad. Arr. M. Lipscomb)
09. "Traveling Riverside Blues" (r. Johnson)
10. "Kind Hearted Woman Blues" (r. Johnson bonus track)

 

25 mei 2018: Belofte Land Lier
26 mei 2018: Duvel Blues Puurs
27 mei 2018: Barzoen Turnhout

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: LON ELDRIDGE AND STEVEN TROCH
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

Artiest info
LON ELDRIDGE  
 

Label: Tub Thumper Records

video