TRENT MILLER – TIME BETWEEN US

Wat vliegt de tijd toch. Die vaststelling moest ik nu ook weer maken toen ik de nieuwe plaat van de sinds 2006 in Londen woonachtige Italiaanse singer-songwriter Trent Miller kreeg toegestuurd. “Time Between Us” heet dat twaalf nieuwe liedjes tellende schijfje en het is de opvolger van de schitterende plaat “Burnt Offerings” die ik hier op deze pagina’s vier jaar geleden mocht recenseren. Dat was destijds zijn derde album en de opvolger van debuutplaat “Cerberus” uit 2009 en “Welcome To Inferno Valley” uit 2011.

In de voorbije vier jaar gebeurde er echter heel wat in het leven van Trent Miller. Zo ging hij door een moeilijke scheiding en werd hij geconfronteerd met alle bijhorende psychologische drama’s. Zoals wel vaker is zo’n dramatische gebeurtenis echter de ideale voedingsbodem voor singer-songwriters om schitterende liedjes te componeren en dat kunnen we hier nu ook weer horen in de songs op “Time Between Us”.

Trent Miller brengt twaalf melodieuze, soms melancholische folk- en popsongs rond het thema van afscheid nemen, liefdesverdriet en eenzaamheid. Het levert pareltjes op in de vorm van liedjes als “How Soon Is Never” (zie video), het beklijvend mooie “Moonlight Café”, het o zo breekbaar melancholische “Motel Rooms Of Ocean Blue”, het door knap mondharmonicaspel begeleide “Since You’ve Gone” en de pijnlijke ‘break-up’-song “She’s Leaving This Place For Good” aan het einde van deze plaat.

De meer rockende nummers “Lady Margaret Street”, “Days In Winter” en “After The Great Betrayal” kunnen ons wat minder bekoren dan de fantastische ballads op deze plaat, maar ze mogen er nog wel degelijk bij horen. We willen hier toch ook een grote pluim op de hoed steken van de muzikanten die Trent Miller in de Londense opnamestudio hebben begeleid. Naast co-producer Graham Knight zijn dat gitarist Paul Cuddeford, drummer Patrick Degenhardt, violiste Barbara Bartz en celliste Bethany Porter.

Trent Miller wordt in de vakpers vaak vergeleken met Guy Clark en Townes Van Zandt en dat is een vergelijking waarin we ons wel kunnen terugvinden, maar we willen hier toch ook aangeven dat deze muzikant vooral een eigen geluid heeft weten te creëren en dat hij daarenboven over een unieke, fragiel klinkende stem beschikt.

“Time Between Us’ is alweer een prachtig album van deze moderne troubadour en maakt het voor ons bijna onaanvaardbaar om nog eens vier jaar op een opvolger te moeten wachten. Trent Miller mag het in die tussentijd ook wel proberen goed te maken door voor enkele optredens naar de Benelux af te zakken. Wij zullen zeker een plaatsje in het publiek opeisen.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Bucketfull Of Brains

video