EUGENE RUFFOLO – CANTO PER MANGIARE / LA MUSICA

‘Liedjes voor bij het eten’: dat is de letterlijke vertaling van de titel van de nieuwe plaat van de New Yorkse Italiaan Eugene Ruffolo: “Canto Per Mangiare”. Met dit album wil hij zijn Zuid-Italiaanse roots in de spotlights plaatsen door het zingen van allerlei traditionele Italiaanse liedjes in hun originele taal. Het is de zevende plaat in de carrière van Eugene Ruffolo en bestaat uit twaalf nummers waarvan er drie nieuwe songs zijn die door deze singer-songwriter zelf werden gecomponeerd: opener “Bella Maria” (zie video), “Ma Quando” en “Rimbombito Un Po”.

De andere liedjes zijn dus populaire en traditionele Italiaanse nummers die door Eugene Ruffolo in een eigentijds kleedje werden gestoken op dit album. Hij verstaat als geen ander hoe je als zanger emoties en persoonlijke gevoelens in de vaak verhalende liedjes kan stoppen. Dat doet hij o.a. in de door Pino Daniele geschreven songs “Pace E Serenita” en “Anima”.

Van de Italiaanse singer-songwriter Lucio Battisti selecteerde hij de titeltrack “Emozioni” van diens plaat uit 1970, het vierde bestverkochte album in 1971 in Italië. Het jazzy liedje “Estate” dateert uit 1960 en was een kleine hit voor Bruno Martino, maar werd later in 1965 een klassieker in de versie van Peggy Lee onder de titel “Maybe This Summer”. “Dicitencello Vuje” en “Era Di Maggio” zijn twee traditionele nummers uit Napels en dateren terug naar respectievelijk 1930 en een gedicht uit 1885. Het eerste liedje was ooit een hitje voor Mario Lanza en de tweede song werd ook door Andrea Bocelli opgenomen.

Een andere Napolitaanse traditional “Torna A Surriento” werd subtiel aangepast naar “Torna A Sorrento” voor deze plaat. Het is een vaak gecoverd liedje uit de Italiaanse muziekgeschiedenis en werd onder meer door Luciano Pavarotti opgenomen, maar ook door andere internationale sterren, echter met een steeds andere Engelstalige titel. Frank Sinatra en Elvis Presley zongen het als “Surrender”, Dean Martin bracht het als “Take Me In Your Arms” en Bing Crosby zong het al in 1947 als “The Story Of Sorrento”.

Daarna volgen twee liedjes van de Milanese singer-songwriter Fabio Concato die in Italië de hitstatus hebben bereikt: “Prendi La Luna” en “Ma Ti Muovi Sempre”, beiden terug te vinden op diens in 1986 verschenen succesalbum “Senza Avvisare”. Afgesloten wordt er met het heerlijk meezingbare “Marianni”, een uit de 18e eeuw stammende traditional die werd gecomponeerd door de Napolitaan Enrico Noto.

We beseffen maar al te goed dat deze albumrecensie meer is gaan lijken op een les Napolitaanse muziekgeschiedenis, maar we vermoeden evenzo dat dit nu net de bedoeling is geweest van deze Eugene Ruffolo met het opnemen van al deze passionele liedjes voor zijn album “Canto Per Mangiare”, een muzikaal eerbetoon aan de prachtige Zuid-Italiaanse regio waar zijn temperamentvolle roots liggen.

Ter info: hij heeft tegelijkertijd ook een boek uitgebracht onder de titel “Canto Per Mangiare: Songs And Stories” waarin hij zowel recepten als teksten over zijn persoonlijke theorieën over de Italiaanse keuken, de Italiaanse taal en het regionale dialect beschrijft, naast de verhalen achter zijn songkeuze voor het hier ontlede album “Canto Per Mangiare - La Musica”. Boek en plaat zijn een echte aanrader voor de komende zomermaanden, zeker als u die in het zuiden van Italië zou gaan doorbrengen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cane Morte Music

video