CRAIG MOREAU – A DIFFERENT KIND OF TRAIN

 

De wereld van countryrockmuziek en Americana is de natuurlijke habitat van de Canadese singer-songwriter Craig Moreau uit Calgary, Alberta, amper 80 kilometer verwijderd van de wereldberoemde ‘Rocky Mountains’. Hij was gedurende vele jaren een man van twaalf stielen en dertien ongelukken met o.a. jobs als barman, roadie, boer, truckchauffeur, stuntman, acteur, houthakker, postbediende en mecanicien. Tot hij erachter kwam dat het schrijven en zingen van eigen liedjes eigenlijk datgene was wat hem het allerbest lag.

Dit resulteerde nu in de opname van een tien songs tellend album “A Different Kind Of Train”, zijn derde plaat na debuutalbum “Every Now And Then” uit 2000 en “The Daredevil Kid” uit 2014. Op dit nieuwe album brengt Craig Moreau negen eigen composities en één heel knappe cover van een bluegrassliedje dat Jean Ritchie al in 1965 schreef voor Johnny Cash: “The L&N Don’t Stop Here Anymore”.

Openingstrack “Off The Rack” en het aan het einde van deze plaat opduikende “Thirsty Soul” zijn swingende countryrocksongs, maar al gauw volgen er twee zeer typische countryballads “The Best Of Me” (zie live versie op de video) en “Another Fence To Mend”. Muziekkenners zullen in de sound van deze muzikant misschien wel kenmerken uit het werk van o.a. Guy Clark, George Strait, Ray Willie Hubbard of Steve Earle menen te herkennen. Wellicht zit er inderdaad een beetje van elk in de liedjes die Craig Moreau voor deze derde plaat heeft geschreven.

Albumproducers zijn Mark Hallman en Leeroy Stagger die de opname in Austin, Texas en Lethbridge, Alberta hebben gedaan en daarbij voor een mooie instrumentatie bij deze songs hebben gezorgd. Craig Moreau begeleidde zichzelf op akoestische gitaar en ook zijn vaste begeleidingsgroep ‘The Craig Moreau Band’ nam deel aan de opnamen.

Mark Hallman speelde daarenboven op drums, basgitaar, elektrische en akoestische gitaren, dobro, mondharmonica, piano en Hammondorgel, terwijl Andre Moran op elektrische gitaar en op slidegitaar meespeelde en de onvolprezen Kim Deschamps voor knap werk op pedal steel en dobro zorgde. De vrouwelijke harmony vocals bij enkele liedjes zijn afkomstig van Barbara Nesbitt.

De poëtische, verhalende songteksten die Craig Moreau schrijft lijken zo uit zijn dagelijkse leven geplukt te zijn. Ze komen op dit album het best naar voren in de liedjes “A Different Kind Of Train Song” en in “The Old Man And The Fiver”. Daarnaast vinden wij dat de soms zeer voor de hand liggende vergelijking met countryster Sturgill Simpson hier het best wordt teruggehoord in de mooie countryballads “The Muse” en “Shadows Left Behind”. En natuurlijk moest een echte countrytearjerker dit album afsluiten: “Missing You In Texas” neemt deze taak op schitterende wijze voor zijn rekening.

Hoewel “A Different Kind Of Train” pas de derde plaat van deze Craig Moreau is in 20 jaar en hij vele jaren als songschrijver actief is geweest voor de countryartiesten in Nashville, Tennessee, vinden wij toch dat zijn liedjes het best tot hun recht komen als hij ze zelf zingt. Het is een verrassend mooie plaat in het countrygenre geworden en verdient ook door u gehoord te worden. Misschien kunt u best even meedoen aan de wedstrijd om dit schijfje snel in uw bezit te krijgen.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:CRAIG MOREAU
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video