SPIRITUALIZED – AND NOTHING HURT

Het hoesje van de cd “And Nothing Hurt” verraadt wel heel veel over de muziek die u op dit nieuwe album van de Engelse spacerockformatie ‘Spiritualized’ mag verwachten. Een ruimtevaarder die eenzaam over een verlaten maanlandschap dwaalt, zo moet u zich proberen te voelen tijdens het beluisteren van de negen tracks op deze achtste plaat van de band rond singer-songwriter Jason Pierce sinds hun oprichting in 1990.

De bezetting van ‘Spiritualized’ is ettelijke keren gewijzigd en enkel Jason Pierce bleef anno 2018 als constant lid aanwezig. Het nieuwe album “And Nothing Hurt” komt er zes jaar na hun vorige release “Sweet Heart Sweet Light” uit 2012. Het bekendste en meest succesvolle album van ‘Spiritualized’ verscheen in 1997 onder de titel “Ladies And Gentlemen, We Are Floating In Space”. Hun muziek kreeg meerdere labels op gekleefd zoals ‘space rock’, ‘art rock’, ‘experimentele rock’ en ‘garage rock’.

Van elke stijl zat er dan ook wel iets in de nummers die Jason Pierce indertijd voor zijn groep heeft geschreven, zo eveneens in de nummers die op “And Nothing Hurt” staan. Voorafgaand aan de release van dit album werden al twee nummers gelanceerd met openingstrack en eerste single “A Perfect Miracle” en de tweede single “I’m Your Man” (zie video), een sobere maar o zo mooie soul- en popballad. Andere favoriete tracks op dit album zijn naar onze mening “Here It Comes (The Road) Let’s Go”, het epische “Let’s Dance”, het intieme “Damaged”, het als een simpel walsje gebrachte “The Prize” en het knap georkestreerde slotnummer “Sail On Through” met een meezingend koortje.

Volgens centrale figuur Jason Pierce zou “And Nothing Hurt” weleens het allerlaatste album van ‘Spiritualized’ kunnen zijn, een beslissing die vooral werd veroorzaakt door het vele werk en moeite dat hij in de creatie van deze plaat heeft moeten steken. Zowat alle instrumenten werden door hem alleen ingespeeld en hij tekende ook voor de rol van producer voor deze cd. We zouden het jammer vinden als dit inderdaad de laatste plaat van ‘Spiritualized’ zou zijn, maar het zij zo indien dit zijn wil is. Alvast bedankt, Jason, voor al het moois waarvan we op zijn acht albums hebben mogen genieten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bella Union
distr.: [PIAS]

video