GREGORY ALAN ISAKOV – EVENING MACHINES

Gregory Alan Isakov is voor ons een nieuwe naam, hoewel deze 38-jarige singer-songwriter met roots in Zuid-Afrika en nu in Colorado wonend, met het nieuwe album “Evening Machines” blijkbaar al aan de release van zijn zevende studioplaat is toegekomen. Zijn muzikale combinaties van indie folk en country folk maken al sinds zijn debuutalbum “Rust Colored Stones” uit 2003 deel uit van al zijn platen.

Hij begeleidt zichzelf bij het brengen van die songs op gitaar, piano en banjo en in de liedjesteksten verhaalt hij over zijn belevenissen tijdens het maken van vele reizen en over de plaatsen die hij daarbij heeft bezocht. Zijn muzikale invloeden zijn afkomstig van artiesten als Leonard Cohen en Bruce Springsteen, maar in 2016 bracht hij eveneens een album uit samen met ‘The Colorado Symphony’, waarmee hij toen doorheen heel Amerika heeft getoerd. Meerdere van zijn liedjes werden in de voorbije jaren ook gebruikt voor tv-commercials en als soundtrack bij tv-films en documentaires.

Opvallend bij Gregory Alan Isakov is zijn dagelijkse professionele bezigheid als landbouwer en verkoper van zaden en planten voor de groenteteelt. Dat hij dit combineert met het lanceren van een muzikale carrière is derhalve nog meer speciaal, maar zelf beweert hij dat beide passies eerder gemakkelijk te combineren zijn. Zijn optredens samen met o.a. Patty Griffin, ‘Calexico’, Josh Ritter, Passenger en ‘Iron & Wine’ zijn daar misschien wel de best overtuigende bewijzen van.

“Evening Machines” werd opgenomen in een zelfgebouwde studio in een schuur op zijn landgoed. De dertien nummers die hij daar in zijn eentje opnam werden nadien gemixt door niemand minder dan Tucker Martine en Andrew Berlin, twee heren die furore maakten met deze taak voor artiesten als Neko Case, ‘The Decemberists’ en ‘Descendents’. Om dit album wereldwijd te gaan promoten zal hij zijn boerderij-kwekerij voor geruime tijd achter zich laten en optredens in een hele reeks landen gaan verzorgen, o.a. ook in november 2018 in Nederland en België.

De muziek die hij brengt bij de liedjes op “Evening Machines” is eerder sober en schaars, maar dat zorgt er nu net voor dat de nadruk nog meer op zijn songteksten en zijn zangprestaties komt te liggen. De meest illustrerende liedjes hiervan zijn het akoestische “San Luis”, “Southern Star”, het beklijvende “Powder” en het indringende “Was I Just Another One”.

De eerste single die uit dit schitterende album werd getrokken is het op de video te beluisteren nummer “Chemicals”; een mooi liedje, maar toch niet het mooiste dat wij op deze plaat menen te kunnen beluisteren. Die eer is weggelegd voor het sterke “Dark, Dark, Dark” dat qua opbouw eerder monotoon klinkt, maar net daardoor zo hard weet te bekoren.

Ook “Too Far Away”, “Where You Gonna Go” en de diep persoonlijk klinkende afsluiter “Wings In All Black” zijn muzikale pareltjes die uw veelvuldige beluisteringen verdienen. Misschien is het best om gewoonweg deze hele cd aan te schaffen, bijvoorbeeld tijdens één van de hieronder vermelde optredens in de Benelux. Op die wijze kunt u zelf uw favoriete songs ontdekken op het album “Evening Machines” van deze Amerikaanse landbouwer en singer-songwriter Gregory Alan Isakov.

(valsam)

 

20 november 2018: Botanique - Orangerie, Brussel, BE
27november 2018: Paradiso, Amsterdam, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dualtone Records

video