ARNOLD MITCHEM - DRIVE

 

 “ Touring musician, side man, poet, band leader & solo artist… “

In zijn nu bijna 30-jarige carrière was de torende Amerikaanse muzikant Arnold Mitchem side man (hij was, naast Jeff Buckley en Keith Wyatt van de Blasters, bassist in Wild Blue Yonder, de countrypunk band uit LA), een dichter, bandleider (van de roots-Americana band, Bourgeois Gypsies – met wie hij 2 albums opnam) en soloartiest. Als songwriter schreef hij voor bands, soloartiesten en televisieshows, waaronder “Buffy the Vampire Slayer”.

‘Drive’ is, na de volledig instrumentale releases ‘Mojave Moon’ [2002] en 4 jaar eerder ‘Desert Dream’ [1998], Arnold Mitchem’s 3de soloalbum De 10 nummers die hij zelf schreef (of 5 waaraan hij meeschreef: “Grace” samen met Dan en “Shout”, “Memphis”, “Right Amount of Wrong” en “Face the Devil” samen met Finn) zijn een prima verzameling “redelijk” traditionele bluesrock met een flinke hoeveelheid blues. Op Mitchem’s website vind je heel wat info over ‘Drive’. Dat het werd opgenomen in de Trout Gulch Studio in Aptos, gemixt in de Mars Studio in Santa Cruz en dat de producer Mitchem zelf was. Het is echter niet vanzelfsprekend of Mitchem alle instrumenten bespeelde en alle zang deed of, dat er andere muzikanten bij betrokken waren. M.a.w. als je erachter komt, vertel het ons!

Het grootste deel van de nummers op het album zit aan het rock-einde van het blues-rock-spectrum en schieten, zowel met band (zoals op “Drive”) of solo akoestisch, hun doel niet voorbij. In de opener (een funky rocker die drijft op 2 akkoorden) "Shout" valt Mitchem’s rauwe, geleefde stem op en, het mooie samenspel tussen zang en gitaar. Ook in “Grace” etaleert hij zijn opmerkelijke vocale kwaliteiten, naast de delicate piano die op dat nummer speelt. "No Time" is een monotone stomper begeleid op een akoestische gitaar, die herinnert aan de countryrock van bands zoals de Marshall Tucker Band. Het titelnummer “Drive” doet je denken aan "Swamp Witch", de klassieker van Jim Stafford uit 1974, terwijl "Right Amount Of Wrong" dezelfde periode reflecteert.

Opvallend zijn ook de verrassend weinig solo’s in de nummers. "Chains" heeft een karige melodieuze, door wah-wah's geaccentueerde gitaarsolo en, in de repetitieve dalende baslijn zit wat van de kenmerkende riff achter Lee Hazlewood’s "These Boots Are Made For Walking". De stevige aanstekelige rocker "Turned On Me" heeft ook een korte herhaalde solo. Onder de noemer “redelijk traditionele bluesrock” vallen verder het met slides beladen “Memphis”, “My Dark Angel” en “Face the Devil”.

Arnold Mitchem is een rocker die me bij zijn eerste kennismaking verbaasde. ‘Drive’ is een veelzijdig blues/rockalbum, dat geschreven lijkt voor “lang onderweg” en voor hen die op zoek zijn naar verlossing.

“ Arnold Mitchem is a rocker who surprised me at his first meeting. ‘Drive’ is a versatile blues / rock album that seems to be written for "long time on the road" and for those looking for redemption… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: ARNOLD MITCHEM
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01. Shout* - 02. No Time - 03. Memphis - 04. My Dark Angel - 05. Grace** - 06. Chains - 07. Drive - 08. Right Amount of Wrong* - 09. Turned on Me - 10. Face the Devil*
Lyrics/music © 2019 by: Finn*/Mitchem/Dan**, unless where else [noted] - Produced by: Arnold Mitchem

Album line-up:
Arnold Michem: vocs, guitar

Discography Arnold Mitchem:
Drive [2019] | Mojave Moon [2002] | Desert Dream [1998] |

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Arnold Mitchem Music

video