OLD SALT – COMMONS

Als je een band al internationaal zou willen noemen, dan kan je er niet omheen dat de formatie ‘Old Salt’ een internationaal gezelschap is met bandleden uit België, Frankrijk, Zweden, Schotland en de Verenigde Staten. De uit New York afkomstige leadzanger en banjo- en vioolspeler Dan Wall, zangeres en violiste Lotte Remmen, haar echtgenoot zanger-gitarist Johannes Wannyn, violist Anton Teljebäck, contrabassiste Lara Rosseel, percussionist en bodhrán-speler David Barfoot en cellist Toby Kuhn vormen ‘Old Salt’ sinds de opstart van hun muzikale project in 2013 tijdens een folkfestival in Slovenië.

Dit vanuit Gent opererende muziekcollectief brengt traditionele folk, bluegrass en Americana-muziek en ze deden dat voor het eerst in 2016 op hun toen verschenen debuutalbum “Up River Overseas” dat in Zweden werd opgenomen. Drie jaar na die release verschijnt hun tweede album “Commons” dat we hier wat nader zullen bekijken en beluisteren.

De elf nummers die ze op deze nieuwe plaat brengen zijn geïnspireerd op wat de verschillende bandleden met hun uiteenlopende roots en hun grote culturele diversiteit als hun gemeenschappelijke eigenschappen en kenmerken beschouwen. De songs “Cherokee Trail” en “Shades” werden van tekst en muziek voorzien door Dan Wall, de song “Thin Ice” ontstond uit een componeersamenwerking van Johannes Wannyn met Dan Wall, terwijl het nummer “Grow”door Johannes Wannyn alleen werd gecomponeerd.

De door ‘Old Salt’ gearrangeerde folktraditionals op dit album zijn het op de video live te horen nummer “Rake And Ramblin’ Boy”, “Darling Corey”, “Boll Weevil”, “Blackest Crow” en “Nine Pound Hammer”. De twee coversongs op deze plaat zijn de ‘Old Salt’-versies van de door de Amerikaanse folkmuzikant Eric Sherman bewerkte traditional “Farmer’s Anthem” en van het nummer “Beeswing” dat Richard Thompson schreef voor zijn album “Mirror Blue” uit 1994. Als u deze knap georkestreerde songs live wil horen spelen door ‘Old Salt’, dan krijgt u daartoe meermaals de gelegenheid in de volgende maanden (zie lijstje van live-shows onder deze recensie).

(valsam)

20 juli 2019: Gentse Feesten, Trefpunt Café, Gent
25 juli 2019: Gentse Feesten, Missy Sippy, Gent
28 september 2019: De Zwarte Doos, Dommelhof, Neerpelt
30 september 2019: Trefpunt Café, Gent
23 oktober 2019: CC De Leest, Izegem
25 oktober 2019: CC Spikkerelle, Avelgem
26 oktober 2019: Strandpaal, Assenede
13 februari 2020: CC De Breughel, Bree
14 februari 2020: Cultuurmolen vzw, Mechelen
15 februari 2020: CC D’Lefte, Deerlijk


 

Artiest info
Website  
 

Label: Trad Records

video