STANISLAV YUDIN / ASNATE RANCÃNE - OP. 2

Stanislav Judin en Asnate Rancãne komen beiden uit Letland, Stanislav wordt geïnspireerd door wereldmuziek en Asnate door improvisatie. Stanislav is bekend als jazz en improviserend contrabassist, hij neemt vaak deel aan experimentele muziekprojecten. Niet lang geleden begon hij met componeren en hij kwam erachter dat er inspiratie kan liggen in zijn thuisland, alleen dan zal er echte muziek worden gecreëerd. Asnate is researcher op het gebied van ethnische muziek, ze is multi-instrumentalist en leidt een folk groep (Tautumeitas). Zij houdt zich actief bezig met volksmuziek sinds haar kinderjaren en meer recent vindt ze haar inspiratie in de improvisatie.

Het album bevat 8 composities, 4 Letse en Letgallense volksmuziekstukken (de Letgallen waren een middeleeuwse Oost-Baltische stam) en ook nog volksmuziek uit Bulgarije, Oekraïne, Litouwen en Rusland. Dat is het theoretische verhaal op de hoestekst, de praktijk laat een neuriënde tot galmende stem horen van Asnate en allerlei geluiden die Stanislav uit zijn bas haalt , gestreken en/of pizzicato en ook toegevoegde geluiden zoals stromend water. Zo begint het album in ieder geval, in het derde nummer wordt er een tekst gezongen welke weet ik niet want wederom is er niet de moeite genomen om de teksten op te nemen in een cd boekje of iets dergelijks, dus moeten we het stellen met de klanken, de titel van het nummer kan ik ook niet vermelden, als ik de cyrillische tekens moet omzetten ben ik wel een tijdje bezig, ik vind dat CPL Music wel de moeite had kunnen nemen om sowieso de titels van de verschillende nummers te vertalen als men dit album aan de man wil brengen in onze dreven. Leesbaar is de titel “Ganu Dziesma”wat het betekent geen idee, de muzikale achtergrond is hier breder met sopraansaxofoon, panfluit en percussie. Tja wat moet je met zoiets, het komt allemaal nogal vaag en zweverig over en op sommige momenten riekt het sterk naar New Age en nu wil het geval dat ik daar allergisch voor ben. Als de teksten te volgen waren geweest was het misschien muzikaal niet anders maar in ieder geval was het mogelijk geweest om enig begrip of inlevingsvermogen te krijgen om de muziek beter te begrijpen

Bezetting : Stanislav Yudin (contrabas, kokle , keyboard, percussie) een kokle is een Baltische doosciter.Asnate Rancane (zang, kokle,panfluit), Artis Gaga (sopraansax), Aleksejs Babits (viool), Artis Orubs (percussie),Ivars Kalnins (klarinet)en Laura Rozenberga (trombone).

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : CPL music
Distr. : Benelux ClearSpot

video