M83 – DSVII (DIGITAL SHADES VOLUME II)

De 39-jarige Franse muzikant Anthony Gonzalez is de frontman en eigenlijk enig lid van de al in 2001 opgerichte elektropopgroep ‘M83’ die zo vernoemd werd naar het spiraalvormige sterrenstelsel ‘Messier 83’. Sinds het ontstaan van de band werden in totaal acht albums uitgebracht waarvan filmsoundtrack “You And The Night” in 2013 en “Junk” uit 2016 de laatste releases waren. Eind 2016 componeerde Gonzalez de muziek voor de show ‘Volta’ van ‘Cirque Du Soleil’ en in maart van dit jaar verscheen ook nog een door ‘M83’ gecreëerde soundtrack voor het door Yann Gonzalez (Anthony’s broer) geregisseerde Franse filmdrama “Knife + Heart” met Vanessa Paredis in de hoofdrol.

Singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer Anthony Gonzalez is afkomstig uit Antibes, gelegen tussen Nice en Cannes in de regio Alpes-Maritimes aan de Franse zuidkust, maar momenteel verblijft hij in Los Angeles, Californië. In 2007 bracht ‘M83’ het album “Digital Shades Volume I” op de platenmarkt, toen de eerste release op het alternatieve platenlabel ‘Mute’. Nu twaalf jaar later verschijnt de opvolger voor die plaat onder de voor de hand liggende titel “Digital Shades Volume II”, hier afgekort tot “DSVII” met daarop tracks die de vorige albums niet hebben gehaald.

Anthony Gonzalez producete dit album samen met de 49-jarige Amerikaanse producer en bassist Justin Meldal-Johnsen, gekend van zijn werk met o.a. ‘Beck’, ‘Nine Inch Nails’ en ‘Air’. De vijftien tracks op deze plaat werden allemaal door Gonzalez gecomponeerd in zijn Franse thuishaven Cap d’Antibes. Ze werden opgenomen in de USA met Amerikaanse instrumentalisten, waaronder multi-instrumentalist Joe Berry, gitarist Benji Lysaght, pianist Jeffrey Babko en drummer Andrew Boyle.

De tracks op de nieuwe plaat zijn instrumentale soundscapes die vooral de compositorische capaciteiten van Anthony Gonzalez in de verf zetten. Hoe dat allemaal klinkt kunt u zelf best ervaren via de twee video’s bij deze recensie. Het gaat over de tracks “Feelings” en “Temple Of Sorrow”, respectievelijk zesde en vijftiende en laatste nummer op “DSVII”. De keyboards en synthesizers bepalen het geluid van alle tracks op deze plaat die volgens ons uitermate geschikt is als ambiente achtergrondmuziek voor een laid back avondje in een schemerdonkere kamer, eventueel met uw geliefde tegen u aangeschuurd.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Naïve
distr.: PIAS

video