CHADWICK JOHNSON – STORMY LOVE

Chadwick Johnson is een Amerikaanse sociaal geëngageerde soulzanger en songschrijver uit Las Vegas die met zijn zeer herkenbare doch unieke stemgeluid prachtige soul- en popliedjes zingt waarin her en der wat invloeden uit de jazzmuziek te horen zijn. Die mix van verschillende muziekstijlen vormt nu ook weer de basis voor zijn recent verschenen album “Stormy Love” waarop veertien nummers werden verzameld.

Die liedjes zijn zes eigen composities, één zogeheten ‘radio edit’ van het op deze cd eerder al gepresenteerde jazznummer en eerste single “Addicted”, één bonus track van het ook al eerder solo gebrachte liedje “Gone” maar nu samen gezongen met de Peruviaans-Amerikaanse zangeres en actrice Q’orianka Kilcher (zie video), aangevuld met zes coverversies van klassiekers uit de rijke muziekgeschiedenis. De muzikanten die Chadwick Johnson bij de plaatopname van de meeste songs hebben bijgestaan in de studio zijn pianisten Josh Nelson en Elliot Schwartzman, gitaristen Andrew Synoweic en Tasos Peltekis, bassist Dave Robaire en drummer Dan Schnelle.

We gaan eerst even door het lijstje van de gecoverde liedjes, te beginnen met het door Carole King gecomponeerde “Will You Still Love Me Tomorrow”, gevolgd door het door Michel Legrand geschreven “What Are You Doing The Rest Of Your Life?” uit de film ‘The Happy Ending’ uit 1969. Nog veel verder terug in de tijd naar 1934 moeten we gaan voor de derde coversong van de jazzklassieker “Blame It On My Youth”.

Eén van de best gekende songs die Chadwick Johnson hier covert is het liefdesliedje “Crying” van Roy Orbison uit diens gelijknamige album van 1962. Al Kooper schreef het liedje “I Love You More Than You’ll Ever Know” in 1967 voor het debuutalbum “Child Is Father To The Man” van zijn groep ‘Blood, Sweat & Tears’. De laatste coverversie is er ook één van een heel bekende song uit 1969: “Both Sides Now” van Joni Mitchell. Chadwick Johnson brengt dit nummer in een beklijvende akoestische versie met enkel pianobegeleiding.

Van zijn eigen composities onthouden we vooral de nummers “Addicted” waarop de Koreaans-Amerikaanse saxofonist Grace Kelly meespeelt, de passioneel gebrachte albumtiteltrack “Stormy Love” (zie video) en het als eerbetoon aan zijn moeder gebrachte, kippenvel veroorzakende “It’s Up To You”. Daarnaast houden we ook van het emotionele nummer “Remember Love” dat onlangs als tweede single uit dit album werd uitgebracht en waarvan de opbrengsten uit de verkoop bestemd zijn voor het onderzoek naar en de behandeling van dementie en Alzheimer.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video