COLIN EDWIN + JON DURANT + INNA KOVTUN – EDWIN DURANT KOVTUN

In 2011 speelde de in Melbourne, Australië geboren bassist Colin Edwin mee op het soloalbum “Dance Of The Shadow Planets” van de Amerikaanse gitarist-componist Jon Durant. Eind 2012 kwamen ze opnieuw samen om aan een nieuw gezamenlijk muzikaal project te gaan werken. Dat resulteerde toen in een postrock conceptalbum dat de titel “Burnt Belief” kreeg en uitsluitend uit instrumentale progressieve rockmuziek bestond.

De nu 49-jarige Colin Edwin heeft al een uitgebreid muzikaal verleden als bassist bij de Engelse progrockformatie ‘Porcupine Tree’ rond frontman Steven Wilson waarvan hij van 1993 tot 2011 deel uitmaakte. Momenteel maakt hij soloplaten en speelt hij op basgitaar bij de formatie ‘Ex-Wise Heads’ en bij metalband ‘Random Noise Generator’. De Amerikaanse gitarist Jon Durant uit Boston, Massachusetts heeft sinds de start van zijn muzikale loopbaan al negen soloalbums op zijn conto.

Hun gemeenschappelijke interesse in de traditionele folkmuziek uit Oekraïne bracht het duo zeven jaar later opnieuw samen voor een nieuw uitdagend project. Daarin mixen ze samen met de Oekraïense zangeres Inna Kovtun die traditionele folkliedjes met hun typische progressieve en psychedelische rock- en popmuziek waarin het elektrische gitaarspel van Jon Durant muzikaal de bovenhand krijgt.

Het project en de daaruit voortvloeiende plaat kreeg de logische titel “Edwin Durant Kovtun” en bestaat uit twaalf instrumentale tracks waarop Inna Kovtun sfeervolle vocale klanken zingt, zonder echte woorden te gebruiken. Naast het trio speelde ook Roberto Gualdi op drums mee bij vijf tracks en bespeelde Ievgen Zharinov enkele traditionele Oekraïense windinstrumenten bij de nummers “Gannochka” en “Harvest”.

De verschillende experimentele soundscapes kregen ook allemaal een titel, alhoewel die eigenlijk niets zegt over het gebrachte nummer en dus niet zo relevant is voor de muziek die het trio op dit album heeft geproduceerd. We horen redelijk veel elektronica-klanken op deze uit de traditionele Oekraïense en Slavische volksmuziek ontleende nummers, waarvan er enkele soms meer dan duizend jaar terug in de tijd ontstonden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Alchemy Records

video