DAVE TATTUM & THE RATTLESNAKE BONES

Soms is het eenvoudige toeval de oorzaak van het ontstaan van een nieuwe muziekformatie. Zowat 35 jaar geleden kwam heavy metalzanger Dave Tattum als frontman van de band ‘Angel Witch’ vanuit Wales naar België waar hij onderweg zijnde naar Griekenland in Leuven de songschrijver Dirk Lekenne ontmoette. Ze besloten onlangs om samen liedjes te schrijven die Dave Tattum in april 2019 is komen opnemen in de Belgische studio ‘Fandango’ in Boutersem ‘of all places’.

Onder de naam “Dave Tattum & The Rattlesnake Bones” verscheen deze maand dit dertien blues- en bluesrocknummers tellende album. De begeleidingsband ‘The Rattlesnake Bones’ werd gevormd door gitarist Dirk Lekenne, keyboardsspeler Pieter Akkermans, bassist Luk de Graaff en drummer Rik Volkaerts. De nummers op deze plaat zijn geïnspireerd op het dagdagelijkse leven van Dave Tattum en op de mensen die een rol in zijn leven spelen of hebben gespeeld.

Openingstrack “Rich Man Blues” verhaalt over allerlei bezittingen die de hoofdrolspeler heeft, met uitzondering van de zo begeerde liefde van zijn leven, waardoor hij overvallen wordt door diepe treurnis en verdriet: de blues. “Belgian Baby” beschrijft zijn liefde voor ons landje en voor één van zijn vrouwelijke inwoners waarmee hij kennismaakte, zoals daarna verteld in het volgende liedje “You”. Een voorbije liefde vormt het onderwerp van de bluesballad “Dear Lorraine” met de cynische ‘mes-in-de-rug’-zin ‘I’m so glad for you, now you can go and hate somebody new’.

Als kind moest hij met zijn mama mee naar een tehuis voor ongetrouwde moeders. Die minder leuke ervaringen schreef Dave Tattum nu van zich af in het Deltablueslied “Sisters Of The Sacred Heart”. Er zijn natuurlijk ook nog een aantal liedjes die over de liefde gaan: “You, Sunshine And Beer”, “The Café On The Corner Of The Street” en “Sinful Man”. Ook zijn voortdurende ronddwalen op zoek naar geluk wordt bezongen in de nummers “Black Sheets Of Rain” en “Lonely Road”.

Verder zingt hij over de terugkeer naar zijn thuisland om zijn overleden moeder naast zijn vader te begraven in een “Unmarked Grave” en de pijnlijke eenzaamheid vormt het onderwerp van de mooie ballad “Hold Back The Night”. De albumafsluitende ballad “The Price Of Coal” is een muzikaal eerbetoon aan zijn schoonvader Hugh die het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht in de koolmijn van Wales.

Zoals u heeft kunnen vaststellen gaan de liedjes op het album “Dave Tattum & The Rattlesnake Bones” over de eenvoudige dingen des levens. Ze zullen u dan ook bijna direct aanspreken en ieder van ons zal wel ergens iets van zijn eigen leven in de liedjesteksten herkennen. Dat was trouwens het beoogde doel van deze Welshe singer-songwriter en zijn Belgische vrienden: dus ‘missie geslaagd’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Fandango Music