GARY NICHOLSON – THE GREAT DIVIDE

Al in de jaren zeventig was de Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en producer Gary Nicholson uit Nashville, Tennessee actief als muzikant in de wereld van de country- en bluesmuziek. Als producer won hij twee keer een ‘Grammy Award’ en als songschrijver werd hij opgenomen in de ‘Texas Heritage Songwriter’s Association Hall Of Fame’. Hij werkte in zijn lange carrière samen met enkele grote namen in de muziekwereld zoals Ringo Starr, BB King, Willie Nelson, Waylon Jennings en ‘Fleedwood Mac’.

Hij schreef vaak songs samen met en voor folk- en countryartiesten zoals Vince Gill, John Prine, Garth Brooks, Trisha Yearwood en Patty Loveless. In totaal staat zijn naam als componist onder meer dan 600 liedjes waar heel wat artiesten grote hits mee gescoord hebben. Maar hij brengt zelf ook platen uit, zelfs onder twee namen: als Gary Nicholson en onder het pseudoniem Whitey Johnson. “More Days Like This” is het recente album van Whitey Johnson, terwijl wij ons licht vandaag laten schijnen op de gelijktijdig uitgebrachte plaat “The Great Divide” van Gary Nicholson.

Op dit zelf geproducete album verzamelde hij elf nieuwe composities die hij met de ‘crème de la crème’ van de topmuzikanten uit Nashville heeft opgenomen. Een twintigtal instrumentalisten en vocalisten hebben hun steentje bijgedragen aan één of andere song op “The Great Divide”, maar de grootste contributie komt van multi-instrumentalist John Jorgenson die voor deze plaatopname op zowat elk te horen instrument heeft gespeeld.

De in een duet met blues- en gospelzangeres Ruthie Foster gebrachte akoestische openingstrack “God Help America” (zie video) is de zoveelste aanklacht van een muzikant over alles wat er in het hedendaagse Amerika dreigt mis te lopen dankzij hun controversiële president en zijn dwaze, soms racistische beslissingen. Ondanks andere liedjes als “Immigrant Nation”, titeltrack “The Great Divide”, het over racisme handelende “Blues In Black And White” en het verhalende “Nineteen” over de vele jonge soldaten die naar een buitenlandse oorlog worden gestuurd, is het nochtans niet louter de politieke realiteit die het onderwerp van de songs op dit album uitmaakt.

Want er is nog meer plaats voor de liefde en de verbondenheid tussen de mensen in de nummers “Soft Spot”, “We Are One”, het samen met ‘The McCrary Sisters’ gezongen en door honky-tonk pianospel begeleide gospelnummer “Hallelujah Anyhow” of de mooie afsluiter “Choose Love” waarin hij oproept tot eenheid tussen het volk. Fijn samenleven in een vriendelijke maatschappij voor iedereen blijft nog altijd het belangrijkste nobele objectief voor Gary Nicholson die zijn betekenisvolle liedjes daarvoor graag in de weegschaal wil gooien, o.a. op zijn nieuwste album “The Great Divide”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Blue Corn Music

video