IVY FORD – HARVESTING MY ROOTS

 

 “ A  red lipstick wearing, guitar slinging showWOMAN to remember!... “

Ivy Ford is een veelzijdige, jonge opkomende en getalenteerde, artieste/multi-instrumentaliste (piano, bas, sax, gitaar, drums) uit Waukegan, IL, die van het zingen van blues een kunst maakt, die mensen die luisteren verbindt. Of ze dit nu doet terwijl ze een volledige band leidt of het solo een serenade is voor een klein publiek, Ivy Ford’s energie is magisch.

“ One of the leading "youngbloods" of blues… “

Ivy Ford startte in 2015 haar carrière met openen voor Buddy Guy. Sindsdien speelde ze al op vele podia, debuteerde ze in 2016 met ‘Simply Solo’ (een album met enkel originele songs, dat ze zelf geproducet had), was ze in 2018 twee keer Blues Blast Music Award Nominee én, nam ze deel aan de IBC 2019. Ivy Ford behoort tot de volgende generatie blues, roots en soulmuziek. Is Ivy niet bezig met haar eigen blues ding, dan is ze bassiste van de Chicago Blues Hall of Fame Inductee, de legendarische gitarist J.B. Ritchie.

‘Harvesting My Roots’ is het derde studio album van Ivy Ford. Ook nu weer nam ze enkel originele nummers op en was ze zelf de producer. Ze werd gebackt door bassist Willie Rauch en drummer Dave Axen.

Het album begint met het titelnummer. Ivy opent op een resonator en voegt vervolgens een elektrische gitaar toe aan de mix. Het nummer legt haar afkomst bloot, met uiteenlopende maar complementaire wortels uit Afrika en Noorwegen. De muziek die ze van haar vader leerde in combinatie met de onafhankelijkheid en ziel van haar moeder, leeft in een onafhankelijke en zelfverzekerde vrouw, die de aandacht van de blues wereld trok. Het is een nummer waarin Ivy hulde brengt aan Chicago Blues met zowel hedendaagse als Delta elementen. Ivy opent daarna op piano “Daddy of Mine”, een langzame blues waar ze haar hart opent om haar vader te vergeven en hem in haar leven te omhelzen. Ze zingt ontroerend en met veel soul: “Er is geen kostbare tijd te verspillen…”, terwijl ze piano speelt met dezelfde ziel en hetzelfde gevoel als haar zang. "One Life to Live" combineert blues en een rockabilly-sfeer met opnieuw Ivy’s commentaar “dat het leven te kort is om geleefd te worden zonder ervan te genieten”. Haar gitaarwerk is onberispelijk en de ritmesectie volgt strak. "Not in the Right Way" is Chicago Blues, een nummer over een relatie die niet helemaal goed gaat. Het gitaarwerk en solo schitteren weer en haar zang is perfect. "Devil Song" klinkt angstaanjagend en het slide werk past hier prima. Het nummer bevat veel Delta blues invloeden. Met "Work For My Love" stijgt het tempo aanzienlijk. In het nummer vertelt ze haar man dat hij moet doen wat de titel zegt. Willie Rauch doet een mooie bas solo terwijl Dave Axen het hectische tempo op zijn snare drum hooghoudt. “Similar Street” is een soulvolle ballade. Ze zingt in dit ingetogen, maar aangrijpend nummer dat we allemaal dezelfde paden/straten bewandelen in ons leven. "Whiskey Love" is een nummer dat Ivy vaak in haar liveshows speelt. De zang is somber en het tempo langzaam. Ivy bouwt dingen op en haalt ons vervolgens naar beneden, terwijl ze ons naar huis brengt. Eg knap! "Start A Fight" is een swingend nummer waarin Evy haar man vertelt dat liefde overal is en niet dient om een ​​gevecht te beginnen. Zij zag hem praten met een andere vrouw, wat niet goed is want zij moet de hoofdrolspeler zijn. Haar zang en gitaar stuiteren zachtjes mee, terwijl Rauch en Axen een hectische maar gecontroleerde groove behouden. "When Does It End" heeft een funky en langzamere groove als Ivy vraagt “​​wanneer alle slechte dingen zullen eindigen” en “waarom kunnen we niet gewoon met elkaar opschieten?”. Een stekende gitaarsolo met achtergrondzang vormt een geweldig midden, voordat ze naar de finale gaat. Het bonusnummer “Harvesting My Roots LIVE” is de live herhaling van de opener met -zoals tijdens haar optreden op de IBC- veel vuile elektrische slide-gitaar, schelle zang en een superback-beat van de jongens.

Knap te horen op ‘Harvesting My Roots’ hoe ver Ivy Ford na afgelopen jaren is gekomen. Muzikaal is haar songwriting, gitaarspel en zang verbeterd. Dit is veelbelovend en doet ons uitzien naar een liveoptreden van haar. Welke zaal of promotor wil deze getalenteerde jongedame vlug naar hier halen?

“ Nice to hear on ‘Harvesting My Roots’ that Ivy Ford has gone a long way after recent years. Musically her songwriting, guitar playing and singing have improved. This is promising and makes us look forward to a live performance. Which promotor will invite this talented young lady here quickly?... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: IVY FORD
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01. Harvesting My Roots - 02. Daddy of Mine - 03. One Life to Live - 04. Not in the Right Way - 05. Devil Song - 06. Work For My Love - 07. Similar Street - 08. Whiskey Love - 09. Start a Fight - 10. When Does it All End – Bonus track - 11. Harvesting My Roots LIVE

Words/music © 2019 by: Ivy Ford - Produced by: Ivy Ford

Album line-up:
Ivy Ford: vocs, b-vocs, guitar, piano, bass / Dave Axen: drums / Willie Rauch: bass

Discography Ivy Ford:
Harvesting My Roots [2019] | Time to Shine [2018] | NYE 2018 - Live at Mickey Finn’s, Libertyville, IL [2018] | Live NYE 2016 @ Mickey Finn’s Brewery, by The Evy Ford Band [2016] | Simply Solo [2016] |

 

Artiest info
Website  
 

video