LEO MAIER – I CHOOSE THE BLUES

 

 “ Off to Brasil… “

Leo Maier is een 33-jarige Braziliaanse zanger/gitarist die eerder al twee EP's uitgebracht en enkele maanden geleden zijn eerste volledige album, met elf originele nummers. Op ‘I Choose the Blues’ zingt Maier (hoewel zowat de helft van de nummers instrumentaal zijn) en, speelt hij gitaar op iedere track en bas op twee tracks. De backing muzikanten zijn Davyk Martins en Eduardo Martorano die de drumkit delen, Fernando Mueller of Emerson Mainhardt op bas, Junior Marques op toetsen en Helio Reichert, die op vijf tracks saxofoon speelt. Cristiano Ferreira, die co-producer was, speelt gitaar op drie nummers. De backing vocals worden op twee songs gezongen door Willian de Andrade en Willard Ribeiro.

Het album opent met "Good Luck Socks", een swingend instrumentaal nummer met Maier's gitaar in T-Bone-stijl en de soepele sax van Reichert. Het nummer wordt herhaald als bonus/afsluiter, maar dan zonder de saxofoon. Over "You’ve Been Drinking Too Much” hangt door de gitaar en het ritme een Texas-gevoel. De eerste kennismaking met Leo’s zang is prima.  Op het toepasselijke "South To North Slide" vindt Maier met veel slide gitaar zijn weg die langs Latijnse ritmes loopt en waarop hij de piano van Marques tegenkomt. "Partying With The Band" is een solide shuffle die schommelt tussen gitaar en sax en "Blumenau Boogie" een eerbetoon aan Leo's geboortestad in Zuid-Brazilië, waar het album ook werd opgenomen. Leo knipoogt naar Albert Collins op het ritme van de melodie. “Blues for Mr. Jody Williams” is al de vierde instrumental. Het nummer verwijst naar de flamboyante gitarist van Bo Diddley, wiens comeback albums in de vroege jaren 2000 de moeite waard zijn om te ontdekken. De melodie van het nummer komt van een van de bekendste nummers van Jody, "Moanin’ For Molasses". Het is hier de subtiele ondersteuning van Emerson Mainhardt’s bas en Reichert’s sax, die de pluimen op de hoed verdienen. Er volgen dan drie lange nummers, die elk om de zes minuten klokken. In het titelnummer, een slow blues, legt Maier zijn liefde voor de blues bloot. "That Crazy Girl" heeft meer een zuidelijk gevoel en "We Miss The King" is een eerbetoon aan BB. Maier én Cristiano Ferreira spelen hier beiden prachtig, waarbij ze proberen de unieke stijl van BB niet te evenaren, maar toch elegant te zijn om iets van de majesteit over te brengen. "I’m Travelling" is een rocker waarin Maier uitlegt hoe hij moet reizen om zijn meisje te ontmoeten.

Het album debuut van Leo Maier is indrukwekkend. Zijn strakke manier van spelen is zijn huismerk. Hij laat zijn talenten al uitgebreid op ‘I Choose the Blues’ zien. Een album waarvan de aanschaf de moeite van het zoeken waard is.

“ Leo Maier already extensively demonstrates his talents on 'I Choose the Blues'. His album debut is impressive and his sleeky way of playing is his brand... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Good Luck Socks* - 02. You’ve Been Drinking Too Much - 03. South to North Slide* - 04. Partying With the Band - 05. Blumenau Boogie* - 06. Blues for Mr. Jody Williams* - 07. I Choose the Blues - 08. That Crazy Girl - 09. We Miss the King (BB King tribute) - 10. I’m Travelling – bonus track - 11. Good Luck Socks (alt.)*
Words/music © 2019 by: Leo Maier (instrumental*) - Produced by: Leo Maier & Christiano Ferreira

Album line-up:
Leo Maier: vocs, guitar, e- bass (5,11) / Christiano Ferreira: guitar (2,4,9) / Davyk Martins: drums (1-4,6,8,11), washboard (3) / Eduardo Martorano: drums (5,7,9,10) / Emerson Mainhardt: e- bass (2,3,6-8,10) / Fernando Mueller: a- bass (1,4), e- bass (9) / Junior Marques: keys (3-5,7-9) / Heli Reichert: sax (3-5,7-9) / Willian de Andrade & Willard Ribeiro: b-vocs (2,4)

Discography Leo Maier:
I Choose the Blues [2017] | Flambo Sessions (EP,4#) [2018] | Jumpin’ with the Band (EP) [2017] | 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rota Independente

video