BEN GRANFELT – LIVE (MY SOUL TO YOU)

 

 “ Some bluesy rock history… “

Ben Granfelt Band is een Finse progressieve bluesrockband die in 1993 werd opgericht. Onder leiding van zanger/gitarist Ben Granfelt heeft de Ben Granfelt Band wereldwijd tien albums uitgebracht en totrad ze op in clubs en festivals in Finland, UK, Duitsland, US, Oostenrijk, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze optraden op de Abu Dhabi en Dubai Jazz Festivals.

De muziek van BGB wordt omschreven als “een pure cocktail van ritme, melodie en soul waarin zelfs progressieve en heavy rockmuziekstijlen op natuurlijke wijze in opgaan”. Sommige van hun muzikale invloeden zijn o.a. Gov’t Mule, Jeff Beck, Peter Frampton en Robin Trower.

Ben Granfelt is een gitarist die het meest bekend is van zijn werk in Leningrad Cowboys, Wishbone Ash, Gringos Locos, Guitar Slingers en zijn eigen Ben Granfelt Band. Hij begon met gitaar spelen toen hij elf jaar oud was. Hij speelde in schoolbandjes en ging in een platenzaak werken. Daar ontmoette hij Muddy Manninen, die van plan was een band op te richten. Uiteindelijk kwam Gringos Locos van de grond. Met die band nam hij in zes jaar (1986-1991) drie albums op en trad hij onder meer op tijdens Parkpop. Daarna volgden Guitar Slingers (1991-1999; 3 albums) en de Leningrad Cowboys (1991-1998; 5 albums; genoemd naar de film van Aki Kaurismäki). Tijdens een Duitse tournee van Wishbone Ash mocht Guitar Slingers in het voorprogramma spelen en Granfelt raakte beviend met Andy Powell. Wishbone Ash kwam in 2001 zonder gitarist te zitten en Granfelt speelde met Ash mee (2001/2002; minstens 2 albums). Gedurende al die jaren was hij tevens leider van de Ben Granfelt Band (1994-heden). Vanaf 2010 is Granfelt lid van Los Bastordos Finlandeses, een rockband uit Finland.

Drummer Miri Miettinen, bassist John Vihervä & keyboardspeler Robert Engstrand maken deel uit van de band. Drummer Miri Miettinen speelt al vanaf het begin bij de band. Hij speelde al op meer dan 300 albums mee als studiomuzikant en in talloze bands, films en toneelstukken. Hij is vooral bekend voor het spelen met de rockgroepen Broadcast en Gringos Locos uit de jaren tachtig. John Vihervä was betrokken bij het begin van de Finse power metal band Stratovarius in 1982-84. "Groovemaster" Vihervä speelde verder ook met o.a. Five Fifteen, Monsterbore, Käsityöläiset, Boycott en Tommi Läntinen. Robert Engstrand is het nieuwste lid van BGB. Zijn eerdere muzikale ervaring omvat het werken met de Zweedse progressieve rockgroep The Flower Kings, metalzanger Timo Kotipelto, battle metalband Turisas en de Finse legendarische rockband Dingo.

Hun laatste live album ‘My Soul To You’ kwam vorig jaar tot stand en werd in september in Europa opgenomen. Aan de tour namen naast Granfelt ook bassist Masa Maijanen en drummer Santeri Saksala deel. Jukka “Beavis” Oja was hun tour manager en manusje van alles wat met de live sound en business te doen had. 

Uit de 56 shows koos Granfelt twaalf eigen nummers voor de tracklist van dit live ’My Soul To You’ album. Als frontman zal hij geweten hebben waarom deze, ik wandelde voor deze recensie er even dooruit. De opener “Hangman’s Tree” is een stompende boogie met uitstekende gitaar en “Wayward Child”, een meer melodieuse rocker. “Confesion Time” en “A Better Place” zijn funky (psychedelische) bluesrockers met een knappe groove. De slepende shuffle “Open Road” nog meer spek voor de bek van blues lovers en, “Check Up From the Neck Up”, dat pas los geraakt na de spacey intro, alvast de extra portie. Ben Granfelt is even solo te horen in “Endless”, waarin hij aantoont dat hij ook jazzy kan zijn. Dit nummer gaat over in “My Soul to You”, een mooie gevoelige soulblues ballade. Vervolgens wakkert hij het vuur aan in  “Almighty Blues”, een wervellende bluesrock boogie, die net geen negen minuten duurt en die duidelijk hoorbaar gesmaakt wordt. “Going Home” (uit hun album ‘Handmade’ [2014]) is een erg melodieus nummer en de afsluiter “Sunrise”, een instrumentale ballade.

Dat het in Eschweiler, Hamburg, Göttingen en Krefeld een feestje voor alle rechtgeaarde blues/rock liefhebbers was, kan je horen aan de opnames die door Ben Granfelt uit de My Soul To You 2018 tour voor een live album geselecteerd werden.

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Hangman’s Tree - 02. Wayward Child - 03. Confesion Time - 04. A Better Place - 05. Heart On Your Sleeve - 06. Open Road - 07. Check Up From the Neck Up - 08. Endless - 09. My Soul to You - 10. Almighty Blues - 11.Going Home - 12. Sunrise

Words/music © 2019 by: Ben Granfelt

Album line-up:
Ben Granfelt: vocs, guitar / Masa Maijanen: bass, b-vocs / Santeri Saksala: drums, b-vocs

Discography Ben Granfelt (Band):
Live (My Soul to You) – Recorded in 09/2018 in Germany / Czech Republic during the My Soul To You 2018 tour in Europe [2019] | 20th Anniversary Tour (2cd+dvd) (2cd/dvd) [2015] | Handmade [2014] | Melodic Relief [2012] | Kaleidoscope [2009] | Notes from the Road [2007] | Sum of Memories [2006] | Live Experience [2006] | The Past Experience [2004 ] | All I Want to Be [2001] | E.G.O. [1999] | LIVE [1997] | Radio Friendly [1996] | The Truth [1994] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Supersounds Music

video