THE B. CHRISTOPHER BAND – TWO RIVERS BACK

B. Christopher is als tv-componist een drukbezet man. Zijn muziek is al duizenden keer in tv-shows gebruikt en zelf zoekt hij zijn muzikaal vertier zoals vele studiomuzikanten, tijdens het opnames. Dat wil niet zeggen dat hij een vreemde is op het podium, want hij toerde twintig jaar lang door Noord-Amerika. Tijdens een ingelaste “pauze” in 2002 werd hij gecontacteerd door de muziekregisseur van ABC's "All My Children", die op zoek was naar bluesmuziek. Dit was inderdaad "de juiste man, op de juiste plaats, op het juiste moment". Onvermijdelijk zouden de honderden tv-sessies “evolueren” naar albums.

De balans tussen melodie, techniek, compositie en improvisatie is voor een componist niet gemakkelijk te vinden. Maar als je naar Christopher luistert, zou je anders denken. Met een aangeboren gevoel voor melodie zal zijn muzikale aanbod zeker de meest veel eisenden behagen. Dankzij deze kwaliteiten werkten enkele van de grootste studiomuzikanten in de branche mee aan zijn werk. Namen zoals Nathan East, Anton Fig, Gerald Albright, Shawn Pelton, Michael Powers, Andy Snitzer, Stu Hamm, Kenny Aronoff, Bruce Katz en Jerry Portnoy hebben allemaal hun talenten aan zijn opnames geleend.

De tv-blues sessies waren de aanleiding voor ‘Two Rivers Back’, het nieuwe album dat Christopher opnam met een all star band. Christopher, die alle nummers schreef, speelt lead gitaar, behalve op twee nummers waar Michael Powers de leiding neemt en ook zingt. E.J. "Moose" Boles zingt op vier van de andere tracks, behalve op “Bye” waar Eddie Testa zingt. Zes tracks zijn instrumentals. Bassist is Eric Collier (Stu Hamm en Nathan East vullen hem aan) en Anton Fig de drummer (Shawn Pelton vult hem aan). De toetsenborden worden bespeeld door Bruce Katz en Andy Snitzer blaast op tenorsax en even op trompet. De veteraan Jerry Portnoy is te horen op harp.

Het album opent met een instrumentaal nummer "Newbie’s Funk". Christopher's gitaar neemt ons alvast mee voor een melodieuze rit. "Tried To Keep You Satisfied" opent daarna bijna onmiddellijk met de rauwe zang van Boles. De gitaar neemt dan over, maar Katz’ piano en Portnoy’s harp spelen ook een grote rol. De tenorsax van Snitzer komt in beeld in “Sad State of Affairs”, een soulvol verhaal over leven in armoede in een éénkamer, dat Boles opnieuw met passie zingt. De solo’s op gitaar en de sax mogen er zijn. "Bit O' Butter" is een slow blues instrumental die Christopher's talenten laat horen, met Katz en de back-line ter ondersteuning. "She's Gone" is ook een instrumental, waarbij Christopher de resonator uitschakelt en voor slide kiest en ons knap solo serveert. Boles staat terug achter de microfoon voor de rocker “It’s Alright”; Katz en Snitzer doen naast Christopher een solo in dit swingend nummer.

Op "I’m Drunk" speelt Kent Smith op trompet, terwijl Snitzer op de sax blaast. Powers trekt de kar en Portnoy begeleidt op harp op de rocker “Nina Come On”. De band swingt en Powers en Christopher op gitaar trachten het hectische tempo hoog te houden. Voor de volgende instrumental gitaar-zware "Perfect Curves" staat Katz ter ondersteuning van Christopher, waarbij Christopher weer schittert. Eddie Testa is dan eenmalig te horen als zanger op "Bye Bye", een midtempo blues rocker met Christopher die antwoordt op de gitaar. "Strike Two" wordt gedaan door dezelfde vier, waarbij het mooie, moeiteloze solowerk van zowel Christopher als Katz opvallen. Op "Twenty Eight Days" is Powers een tweede keur aan de beurt. Hier doet hij ook behoorlijk akoestisch gitaarwerk, terwijl Christopher, Katz en Portnoy hem ondersteunen. Het resultaat is een langzame, akoestische blues die soulvol en rijk aan geluid is. Als laatste, but not least, is er nog “It Just Hurts”, een laatste instrumental met Christopher ondersteund door Portnoy.

‘Two Rivers Back’, de nieuwe van B. Christopher is een prima album met fantastisch gitaarwerk. Ik moet toegeven, ik kende hiervoor B. Christopher niet en, ik moet zeggen dat hij als muzikant/componist behoorlijk “OK” is. Wat hij op tv leerde, sinds hij met "All My Children" bij de televisie doorbrak, heeft hem misschien niet tot een begrip gemaakt, maar hij is een uitstekende gitarist, songwriter en bandleider.

“ B. Cristopher, in the music scene maybe not a “phenomenon”, but he is unquestionably an excellent guitarist, songwriter and band leader. The prove is ‘Two Rivers Back’… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Newbie’s Funk* - 02. Tried to Keep You Satisfied - 03. Sad State of Affairs**- 04. Bit O’ Butter* - 05. She’s Gone - 06. It’s Alright - 07. I’m Drunk** - 08. Nina Come - 09. Perfect Curves* - 10. Bye Bye - 11. Strike Two* - 12. Twenty Eight Days - 13. It Just Hurts* / *instrumental, **with full horns
Words/music © 2019 by: B. Christopher - Produced by: Nick Douglas & Jeff Kalamba

Album line-up:
Vocals: Michael Powers (8,12), E.J. “Moose” Boles (2,3,6,7) & Edddie Testa (10) / Guitar: B. Christopher: lead guitar, Michael Powels (8,12) / Drums: Anton, Fig, Shawn Pelton / Bass: Nathan East, Stu Hamn, Eric Collier / Tenor sax: Andy Snitzer / Trumpet: Kent Smith / Harmonica: Jerry Portnoy / Keys: Bruce Katz

Discography The B. Christopher Band:
Two Rivers Back [2019] | Four From the Sun [2017] | Little Rooms and Broken Doors [2015] | High Tide [2015] | 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Guitar One Records

video