RAY GILMAN – SECOND SIGHT

De twee steden Minneapolis en Saint Paul liggen beiden in de Amerikaanse staat Minnesota waar ze meestal samen worden vernoemd als de ‘Twin Cities’. Het is eveneens het werkterrein van multi-instrumentalist en rockmuzikant Ray Gilman die er duizenden live-shows heeft gespeeld en sinds de start van zijn muzikale carrière ook al heeft getekend voor de release van een twaalftal albums.

Daar is nu weer een nieuwe plaat aan toegevoegd met het recent verschenen album “Second Sight” waarop Ray Gilman elf nieuwe nummers heeft samengebracht. Het gaat hier om volledig eigen composities waarop hij ook alle instrumenten heeft ingespeeld en waarvoor hij als producer optrad bij de opname van de nummers in zijn eigen studio. Vooral zijn indrukwekkende gitaarwerk valt op bij deze stevig rockende songs.

Sinds de jaren ‘70 maakte Ray Gilman dan ook als gitarist al deel uit van meerdere groepen zoals tienerband ‘Crossfire’, hardrockformatie ‘Hotash’ en de progressieve rockband ‘Compass’. Daarna volgden vooral optredens als ‘one man band’ die hij ‘Evening Sky’ noemde en af en toe nam hij ook deel aan experimentele doch zeer energieke jamsessies met bevriende muzikanten.

“Second Sight” is de opvolger van zijn verzamelalbum “Multiverse” dat in 2017 op de markt kwam en waarop zijn op eerdere platen gevarieerde muziekstijlen allemaal nog eens aan bod kwamen. De albumtitel werd geselecteerd omdat Ray Gilman langzaamaan zijn gezichtsvermogen aan het verliezen was en hij daarvoor een belangrijke oogoperatie moest ondergaan. Aan zijn muzikale capaciteiten om al die instrumenten op deze plaat te bespelen heeft dat echter geen afbreuk gedaan.

Dat kunnen we op deze plaat o.a. het best horen in de rocksongs “I’ll Take My Chances”, “Any Given Day”, “Into The Unknown” en “This House”. Maar ook nog in de wat rustigere rockballad “No Holding Back” (zie video) waarbij jazz- en blueszangeres Barb Madison als gastvocaliste optreedt, of in “Move Along” en bij de poppy slotsong “Autumn Day”.

De muziekliefhebbers zullen dit werk misschien wel graag willen vergelijken met de sound die we kennen van ’70- en ’80-groepen als ‘Black Sabbath’, ‘Deep Purple’ en ‘Genesis’. Zij zullen dan ook ongetwijfeld hun gading vinden in de elf tracks die Ray Gilman brengt op dit album “Second Sight”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video