THE MONOTROL KID – EXHALE

Aan de binnenkant van het hoesje van de nieuwste plaat “Exhale” van ‘The Monotrol Kid’ staat te lezen ‘Highly Recommended For Long Car Journeys’. Daarmee hebt u al meteen een idee van de muziek die de Belgische singer-songwriter Erik Van den Broeck brengt in de tien liedjes die hij als ‘The Monotrol Kid’ op dit album brengt. Want we kunnen ons heel goed vinden in die definitie van zijn meezingbare songs die heel mooi door de speakers in de auto zullen weerklinken tijdens een lange rit.

Al die zelfgeschreven nummers liggen zeer vlotjes in het gehoor. De meeste van deze songs kunnen onder de noemers folk, country en Americana gecatalogeerd worden. De opname van het album vond plaats in de ‘Tonekitchen.be’-studio in Boutersem in de buurt van Tienen, ‘of all places’ misschien niet toevallig ook het dorpje in Vlaams-Brabant waar eveneens de platen in de ‘Studio Fandango’ van producer Dirk Lekenne tot stand komen.

Het is niet zo gemakkelijk om de betere nummers uit dit lijstje van tien te selecteren, maar de op bijgaande video te beluisteren single “Hold On” behoort daar zeker bij. Openingstrack “The Northside” wordt op een aanstekelijke riff gebracht, maar ook countryballad “Throwing Stones” en de folksongs “Even Then” en “Cold After Dark” zijn zeer mooi. Toch hebben we één echte uitschieter geselecteerd als favoriete nummer, met name het muzikaal schitterend opgebouwde “Recommendations”’. Tot slot willen we toch nog even vermelden dat we hier zomaar een extra bonustrack meekrijgen op deze cd met de knap gezongen emo-ballad “Don’t Cry”.

Instrumentale hulp bij de opname van “Exhale” kreeg Erik Van den Broek van gitarist Dries Vanhove, drummer Philip Mathuis, bassisten Bart Strubbe en Vincent Pierins die ook op keyboards speelt, net als pianist en Hammondorgelspeler Luc Weytjens, trouwens ook de eigenaar van de opnamestudio. Zij zorgen samen voor een knappe melodieuze begeleiding bij de liedjes van ‘The Monotrol Kid’ op het album “Exhale”, een plaat die volgt op de in 2011 uitgebrachte debuut-cd “What About The Finches”, het midden 2014 uitgebrachte vervolgalbum “My Talk My Song” en de derde plaat “Rain In The Face” van begin vorig jaar. Dit zou volgens onze bescheiden mening wel eens tot zijn beste album tot nu toe kunnen uitgroeien.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Spiral Records

video