MAIGROUP – METAMORPHOSIS

Toen we de naam van Mai Leisz zagen opduiken als frontvrouw en bassiste bij de formatie ‘Maigroup’ moesten we toch eerst even gaan napluizen of er één of andere relatie was met die andere bekende Leisz. Dat is namelijk multi-instrumentalist Greg Leisz, een man wiens naam opduikt als muzikant op zowat alle topplaten die vanuit Los Angeles, Californië en Nashville, Tennessee op ons afkomen.

Wat nu het geval blijkt te zijn is dat deze uit Estland afkomstige Mai Leisz de jonge echtgenote is van Greg en dat hij als co-producer optrad van het derde album “Metamorphosis” van haar jazzformatie ‘Maigroup’. Op deze plaat zorgen echter nog enkele andere grote namen uit de muziekwereld voor een gesmaakte bijdrage als gastmuzikant.

Zo horen we de Amerikaanse jazzmuzikant, saxofonist en fluitspeler Charles Lloyd meespelen op het nummer “Three Nights”. Daarnaast speelt jazzgitarist Bill Frisell mee op het nummer “Gregory” dat bedoeld was als ode van Mai’s liefde voor Greg en dat op hun huwelijksfeest door beiden samen werd gespeeld.

Verder zorgt muzieklegende David Crosby voor de vocalen bij het enige gezongen nummer op deze plaat: “Here It’s Almost Sunset”. Daarmee heeft u al drie titels van de in duetvorm gebrachte nummers gekregen, maar er staan ook nog vijf andere geheel instrumentale tracks op “Metamorphosis”. Die albumtitel werd trouwens gekozen omwille van de grote veranderingen die Mai in haar leven heeft meegemaakt: van jong meisje tot volwassen vrouw en van een wat ongelukkige muziekstudente die geboren werd in Leisi, Estland en in 2010 naar Stockholm in Zweden verhuisde tot overgelukkige echtgenote van een wereldberoemde muzikant uit Los Angeles.

Haar liefdesverhalen vormen dan ook de basis van de meeste tracks op deze plaat, maar dat waren ze ook al bij haar twee vorige albums “Luv” uit 2013 en “You” uit 2015. De muziekstijl die we op deze plaat te horen krijgen is een mix van voornamelijk jazz en fusion met hier en daar wat elementen uit de hedendaagse pop- en folkmuziek. Alles werd ingespeeld door Mai Leisz op basgitaar, samen met de Zweedse muzikanten Björn Arkö op saxofoon, Simon Berggren op piano, Calle Stalenbring op gitaar en Jonathan Lundberg op drums.

(valsam)
“Being born and raised in a small village in Estonia, little girl Mai learned to play the bass guitar and she moved in 2010 to Stockholm in Sweden. There she met the legendary multi-instrumentalist Greg Leisz and she followed him to Los Angeles to become his wife. After her albums ‘Luv’ from 2013 and ‘You’ from 2015, she has now released a third album called ‘Metamorphosis’ with her Swedish band ‘Maigroup’, performing jazzy tunes which describe the enormous changes that Mai underwent during the recent years of her life.“ – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video