SLOWMAN – EN ROMANTISK IDIOT

De 62-jarige Zweedse gitarist en singer-songwriter Svante Törngren uit Stockholm treedt op onder de artiestennaam ‘Slowman’ en hij heeft in die hoedanigheid sinds zijn debuut al vier Engelstalige albums opgenomen en uitgebracht. Bij ‘Rootstime’ hebben wij ze in de voorbije jaren allemaal van een recensie voorzien: “The Best Of Slowman” in april 2009, “I’m Back” uit mei 2010, het door ‘Slowman & Friends Play Hendrix’ gebrachte “Hey Jimi” in oktober 2010 en “Happy Boy” in november 2014.

Dit jaar besloot hij om voor het eerst een geheel Zweedstalige rockplaat op te nemen die hij “En Romantisk Idiot” noemde en waarop hij elf songs in zijn moedertaal heeft verzameld. Probleempje voor ons niet-Zweden is daarbij natuurlijk dat we geen zinvol woord van de songteksten verstaan en dat vinden wij toch wel een gemis, waardoor hij de afzetmarkt voor dit album eigenlijk tot thuisland Zweden en misschien een beetje in Noorwegen of Finland beperkt.

De muziek op deze plaat is echter zoals op al zijn eerdere albums als modern en goed te omschrijven met vlot in het gehoor liggende bluesy en rockende tracks. De albumtiteltrack “En Romantisk Idiot’ geven we dan ook graag ter kennismaking op de video bij deze recensie aan u mee. Dat het niet allemaal swingende rocknummers op dit album zijn kunnen we bevestigen door u te wijzen op de Springsteen-schatplichtige songs “Tri Nätter I Berlin” en “Aldrig Ensam Igen” of het intimistische “På Andra Sidan Stan”, het jazz en blues vermengende “04.23” en het akoestische bluesnummer “Det Enkla Livert”.

Dit lijkt ons alweer een goede plaat van ‘Slowman’ te zijn, maar zoals hierboven al aangehaald is volgens ons de keuze voor de Zweedse taal toch een gemiste kans om met deze songs ook internationaal op erkenning te kunnen rekenen. Maar als hij de volgende plaat weer in het voor ons gemakkelijker verstaanbare Engels opneemt, dan is deze muggenziftende kritiek weer snel vergeten.

(valsam)
“’En Romantisk Idiot’ is the title of the fifth record from the Swedish guitarist and singer-songwriter Svante Törngren, better known as ‘Slowman’. Contrary to his four previous albums he decided to bring the songs in Swedish language and not in English, which is much easier to understand for non-Swedish music fans. But if his next album is again in English, this small critical judgement will soon be forgotten again as the blues and rock music on this cd is once more catchy and great.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Paraply Records
Info: Hemifran

video