OTAVA YO - DO YOU LOVE

Soms wordt je verrast, in positieve zin dan, door muziek die je niet of nauwelijks kent en dat geldt wat mij betreft voor de muziek van Otava Yo. Russische volksmuziek wat denk je daarbij, het Kozakkenkoor met atletische danspartijen, springen, bulderende samenzang etc. en ja dat klopt wel , zie het youtube filmpje, maar de samenzang, het spelplezier dat er vanaf spat en de bijzondere instrumentatie, het ging erin als gods woord in een ouderling. Het Youtube filmpje is niet voor niets al meer dan 7 miljoen keer bekeken. Otava Yo is een Russische folkband uit St Petersburg die op een geheel eigen wijze rock en folk weet te mixen en daarmee een unieke vorm van folkrock hebben gecreëerd. Het gezelschap werd opgericht in 2003 en dit is inmiddels hun achtste album, ik ontdekte dat er al eerder een album van hen is gerecenseerd in Rootstime, voor mij waren zij een onbeschreven blad.

De groep bestaat uit 6 leden te weten Alexey Belkin die bespeelt de gusli ( Russische variant van de citer), fluit, dubbele rietfluit, tin whistle, chalumeau (voorloper van de klarinet), Galicische doedelzak, kaljuka (boventoonfluit), tamboerijn, panfluiten en hij zingt. Aleksey Skosyrev is te horen op el. gitaar, drums, woodblocks en vocaal. Dmitriy Shikhardin speelt viool, fluit,panfluit en zang. Julia Usova speelt viool, glockenspiel, panfluit en zingt. Petr Sergeev speelt basdrum, snaredrum en woodblocks. Timur Sigidin tenslotte bespeelt de basgitaar. Deze aparte mengelmoes van instrumenten draagt sterk bij aan het aparte karakter van de muziek maar het sterkste punt van de groep is toch de kwaliteit van de zang, stuk voor stuk fantastische stemmen en samen hebben ze een bijna mythische klank waarin de samenhang van de verschillende timbres leidt tot een overtuigende vocale harmonie.

De nummers vormen een selectie van 9 traditionele volksliedjes over het leven en de gewoontes op het platteland in Rusland. Onderwerpen als familie eer, liefde en huwelijk, meisjes die vlas zaaien, boomstam dansers e.d. Als recensent moet ik genoegen nemen met een promotie exemplaar, dat is normaliter geen bezwaar maar in dit geval betekent het dat ik de teksten niet kan volgen aangezien ik het Russisch niet kan verstaan. Helemaal duister blijft het gelukkig niet door de uitgebreide persinformatie. De naam Otava is de benaming van de snelle groei van gewoon gras dat is gesnoeid.

Behalve musici bestaat het Otava collectief ook uit acteurs, film producers en scriptschrijvers, dat heeft ertoe bijgedragen dat hun video’s zoveel succes hebben, behalve het filmpje “Sumetskaya” dat bij dit verhaaltje zit en op het album staat zijn er nog twee video’s “One upon a time on a high hill”dat werd uitgeroepen tot Best Music video bij de Los Angeles Film awards in 2018 (https://www.youtube.com ›) en “Oh, Dusya my Marusyaa”( https://www.youtube.com › ) beste muziek video bij NYC Indie film awards in 2018. Ga kijken en ik weet zeker dat het zal leiden tot aanschaf van dit album.

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : ARC music

video