NEWMOON – NOTHING HURTS FOREVER

Met bandleden uit Antwerpen en Gent werd eind 2013 een nieuwe Belgische alt.rockformatie opgericht onder de naam ‘Newmoon’, een naam die de groep ontleende aan een liedje van Elliott Smith. Het uit de hardcoreband ‘Midnight Souls’ ontstane kwintet is samengesteld uit zanger-gitarist Bert Cannaerts, gitaristen Giel Torfs en Philippe Corthout, bassist Robby Geybels en drummer Stef Gouwkens. De volledige band tekent als groep voor het componeren van tekst en muziek voor de nummers op hun platen.

Nadat ze eerst in 2014 een ep genaamd “Invitation To Hold” uitbrachten, verscheen het officiële debuutalbum “Space” in 2016 met negen behoorlijk stevig rockende rootsrocksongs. Drie jaar later komt ‘Newmoon’ met een opvolger voor die eerste plaat. Het nieuwe album “Nothing Hurts Forever” werd in Camden Town, Londen opgenomen met Andy Savours als producer, de man die dit werk eerder ook al heeft gedaan voor o.a. ‘My Bloody Valentine’.

Voor de negen nummers op deze tweede plaat werd wat meer voor melodieuze songs geopteerd in vergelijking met de debuutplaat. Dat wil anderzijds niet echt zeggen dat de luidere gitaarklanken bij deze songs ontbreken, maar de op de binnenzijde van het cd-hoesje opduikende songteksten werden inhoudelijk belangrijker en mijden het emotionele aspect niet.

De band zegt zelf dat ze meer en meer in de richting van de sound van een band als ‘Oasis’ willen evolueren en dat blijkt ook te gebeuren bij het beluisteren van de nummers op “Nothing Hurts Forever”. Songs als de reeds eerder uitgebrachte single “Collide Into Me” (zie video) en openingstrack “Let It End” of albumafsluiter “Only You” zijn daar misschien wel het beste bewijsmateriaal voor. In nummers als “Raptured”, “Collide Into Me” en “Vague” lijken we wat invloeden te horen van groepen als ‘New Order’ en ‘Joy Division’. Ook de repetitieve gitaarrocksound van ‘The Cure’ lijkt ‘Newmoon’ te hebben geïnspireerd bij de songs “In Harmony” en “Give Me Pain”.

Het blijft altijd leuk om te kunnen vaststellen dat men er ook in België in slaagt om internationaal kinkende muziek op plaat te zetten. Daar is ‘Newmoon’ het meest recente voorbeeld van en we durven dan ook te hopen dat deze heren ook buiten onze landsgrenzen van het succes van hun nieuwe album “Nothing Hurts Forever” zullen kunnen genieten.

(valsam)

 

10 oktober 2019: Caffénation Antwerp, Antwerpen (Album Launch Party)
27 november 2019: Charlatan, Gent
28 november 2019: Botanique, Brussel
29 november 2019: Het Bos, Antwerpen

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: PIAS Recordings

video