HORSE RADDISH - HASKALAH

 

Het gezelschap Horse Raddish (mierikswortel) is een improvisatie collectief dat zich bezig houdt met zogenaamde alternatieve klezmer, ze noemen het zelf “électriklezmer”. De 6-koppige band is afkomstig uit Parijs en bestaat uit Cédric Chatelain (fluit, sopraansax, altsax), Simon Clavel drums), Alexandre Leitao (accordeon), François Puyalto (basgtr.), Michel Schick (klarinet, basklarinet, altsax) en Michel Taïeb (el. gtr). De titel van het album Haskala ( Hebreeuws voor verlichting) is een joodse beweging die in de tweede helft van de 18e eeuw in Europa ontstond als joodse tegenhanger van de Europese verlichting. De aanhangers bepleitten een betere integratie van de joden in de Europese samenleving en het geven van beter onderwijs. Mierikswortel wordt veel gebruikt in de joodse keuken vooral bij het paasdiner.

“Vraag nooit iemand de weg die hem kent, je loopt het gevaar je niet te vergissen” is een bekend hebreeuws gezegde. Horse Raddish gebruikt deze uitdrukking door zich met hun “wilde” klezmer op onbekende en avontuurlijke zijpaden te begeven waar hun klank het midden houdt tussen knoestige rock & roll en wilde jazz en toch ludiek blijft. Ze stoffen het traditionele repertoire af teneinde nieuwe muzikale schatten te ontdekken. In deze tijd waarin het anders zijn ons angst inboezemt en het verre en vreemde velen afschrikt laat Horse Raddish ons genieten van de muziek van de eeuwig rondzwervende en vaak verstoten volkeren. De muziek klinkt soms melancholisch en dan gaat het er weer vol op met een duivels plezier, de muziek is doordrenkt van de geschiedenis van talrijke culturen. Aldus melden ze op hun website en dat valt niet beter onder woorden te brengen, het is waarlijk een feest voor hart en ziel waarbij het moeilijk valt om stil te blijven zitten.

Er staan 18 nummers op deze schijf dus gaat het om vrij korte nummers, het langste “Honik” haalt net niet de 5 minuten, veel afwisseling dus en dat pakt goed uit want zo is er absoluut geen sprake van verveling. Er staan twee traditionele nummers op, “Buenos Aires” en “Russian Sher”, de overige nummers zijn uit de pen gevloeid van de verschillende groepsleden, de titels geven al aan dat de humor niet ver te zoeken is (Golem & Comics, Klezmer de Chine, Be the Cat, Hop Hop etc.) Muzikale gasten zijn Leila Mendez (vcl), Laure Slabiak (vcl) en Nicolas Dri (orgel). De groep werd in 2011 opgericht en inmiddels zijn ze zo’n 100 concerten verder en stonden ze op diverse festivals met muzikanten als Loic Lantoine, Dominique A, Dit Terzi, Abd El Malik, Le Bal des Martine , Sons of Desert e.v.a. Dit is pas hun tweede album, de eerste droeg de titel “Electric Klezmer”, ik hoop van harte dat deze rasmuzikanten zich ook laten zien op Belgische en Nederlandse podia, vele zullen die mening delen na beluistering van “Haskalah”.

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : Ignatub
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video