DAN ISRAEL – SOCIAL MEDIA ANXIETY DISORDER

Als je al 15 albums hebt opgenomen en bijna dertig jaar op de planken staat voor optredens, dan kan je toch wel van een gevestigde waarde in de muziekwereld spreken. Dat geldt dus ongetwijfeld ook voor de 48-jarige Amerikaanse singer-songwriter Dan Israel uit Minneapolis, Minnesota. Van hem mocht ik in de voorbije jaren recensies schrijven voor ‘Rootstime’ over zijn albums “Crosstown Traveller” uit 2011, “Live On” en de ‘Best Of’-verzamelplaat “Danthology” uit 2013, de cd “Dan” uit 2015 en zijn laatste plaat “You’re Free” uit 2018.

Folksongs en rocknummers vormden al die tijd zijn natuurlijk habitat en zijn werk leverde hem een plaats op in de lijst van 15 beste Amerikaanse singer-songwriters waar ook Alejandro Escovedo en het in september 2019 op 58-jarige leeftijd overleden genie Daniel Johnston op terug te vinden zijn. Dan Israel heeft echter artiesten als Bob Dylan, Neil Young en Tom Petty voor ogen als hij zich aan het componeren van nieuwe liedjes begeeft.

Twaalf door hem van tekst en muziek voorziene nummers staan nu netjes opgelijst voor zijn vijftiende studioplaat “Social Media Anxiety Disorder”, geïnspireerd op de actuele dreigingen die uitgaan van de alom aanwezige sociale media. Die songs werden door hem gezongen en op gitaar begeleid, terwijl Jon Herchert of Steve Price op bas en piano speelde en David J. Russ of Peter Anderson hun ding deden op drums. Daarnaast waren er ook nog enkele gastmuzikanten uitgenodigd voor extra gitaarwerk, accordeon en Hammond B3-orgel.

Zo speelt Paul Odegaard op trompet mee bij de poppy openingstrack en eerste single “Be My Girl” die u op de video kunt beluisteren. Er zijn ook vrouwelijke backing en harmony vocals van Janey Winterbauer bij het stevig rockende gitaarnummer “125” en Tonia Hughes Kendrick bij het slotnummer “Out Of My Hands”. Dan Israel heeft altijd al veel aandacht besteed aan een mooie melodie bij de liedjes die hij brengt en dat is op dit album niet anders. Nummers als het donkere “Still I’m Lost”, folkrocker “Another Day” en het rootsy “Tired” met knap werk op Hammond B3-orgel zijn vintage Dan Israel te noemen, terwijl het er wat steviger aan toe gaat in “Might As Well Be Me”, powerpopsong “Alright” en bluesrocker “Here For Today”.

Twee van de songs op het album worden elk twee keer in verschillende versies gebracht: break-up-song “Just Can’t Take It” begint eerst sober gezongen en wordt daarna getransformeerd in een heus dansnummer. In de tweede versie krijgen we dezelfde song maar dan met een rap-monoloog. De eerste versie van het liedje “Out Of My Hands” is emotievol, terwijl de tweede mede door het extra vocale werk van Tonia Hughes Kendrick opschuift in de richting van een erg mooie gospelsong.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:DAN ISRAEL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

video