KAISER QUARTETT – KAISER QUARTETT

Acht jaar geleden begon de samenwerking tussen het instrumentale strijkersorkest ‘Kaiser Quartett’ uit Hamburg met de Canadese jazzpianist Chilly Gonzales voor de opname van diens album “The Unspeakable Chilly Gonzales” en voor diens muzikale adaptatie van het door Hans Christian Andersen geschreven sprookje “The Shadow”. Hun gemeenschappelijke interesse voor klassieke composities resulteerde in 2015 in het album “Chambers” waarmee ze samen optredens in heel Europa en Amerika gingen spelen.

Het in 2004 opgerichte vierkoppige ‘Kaiser Quartett’ speelde naast hun klassieke werk in de voorbije jaren ook op albums van o.a. de Britse popzanger Jarvis Cocker, de frontman van pop- en rockformatie ‘Pulp’ en de Amerikaanse jazz- en soulzanger Gregory Porter. De muzikanten die deel uitmaken van het ‘Kaiser Quartett’ zijn violisten Adam Zolynski, Jansen Folkers, Ingmar Süberkrüb en cellist Martin Bentz. Het kwartet speelt sinds enkele jaren ook steevast op het ‘Kampnagel Internationales Sommerfestival’, een internationaal cultuurfestival dat jaarlijks in Hamburg plaatsvindt.

Nu verschijnt het debuutalbum van het ‘Kaiser Quartett’ zelf met hun naam als titel. Op die plaat staan twaalf composities die meestal door viola-speler Ingmar Süberbrüb werden geschreven. Het nummer “Skate” staat twee keer op dit album, eerst in de versie van het strijkerskwartet alleen en op het einde van de plaat met een tekst van de Amerikaanse rapper en hip-hopartiest Waleed Shabazz aka ‘C-Rayz Walz’, afkomstig uit de beruchte Bronx-buurt in New York City.

Een ander nummer dat ‘Kaiser Quartett’ voor dit album heeft ontleend is de door de Italiaanse producer, componist en disco-goeroe Giorgio Moroder geschreven track “Chase” die op de soundtrack van de beroemde film “Midnight Express” voorkomt. De vier strijkers van het kwartet zijn op en top professionals in hun vak die schitterende klanken uit hun snaarinstrumenten weten te halen en ze dan ook nog eens mooi harmonieus laten samensmelten tot aangenaam beluisterbare composities als “Grossraumdisko”, “Schramm”, “Freitag”, “Stresstest”, “Hausaufgabe” en “Pfingsten”, nummers die nu allemaal te horen zijn op hun debuutplaat “Kaiser Quartett”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: PIAS Recordings

video