POPOL ACE & KORK – SILENTLY LOUD

‘Popol Ace’ was een Noorse progressieve pop- en rockgroep uit Oslo die in 1972 debuteerde onder de toenmalige naam ‘Popol Vuh’. Omdat er al een Duitse groep bestond met diezelfde naam werd ‘Vuh’ gewijzigd in ‘Ace’ en onder die naam kon de formatie hun door jazz, opera en pop geïnpireerde muziek verder op plaat zetten. Tussen 1972 en 1978 werden er vier albums uitgebracht, twee als ‘Popol Vuh’ en twee als ‘Popol Ace’. Hun progressieve rockmuziek leverde de in eigen land legendarische groep een verdiende Noorse ‘Grammy Award’ op.

In 2003 werd het toen al een tijdje ter ziele gegane ‘Popol Ace’ gevraagd om twee optredens te doen met ‘The Norwegian Radio Orchestra’, het symfonische radio-orkest dat in Noorwegen bekend staat als ‘Kringkastingsorkestret’ of onder de afgekorte naam ‘KORK’. Die twee shows in Oslo en Drammen werden live opgenomen en als dubbele DVD uitgebracht onder de titel “Silently Loud” met allemaal nummers uit het oudere repertoire van ‘Popol Ace’.

Deze live-opname wordt nu eindelijk uitgebracht op vinylplaat en cd door platenlabel ‘Grappa’. De vijf bandleden van ‘Popol Ace’ tijdens deze opname waren de nu 69-jarige leadzanger Jahn Teigen die later als soloartiest ging optreden, gitarist en keyboardsspeler Pete Knutsen, gitarist Arne Schulze, bassist Terje Methi en drummer Thor Andreassen. We krijgen twaalf nummers te horen waaronder enkele uitgesponnen symfonische composities als “Bury Me Dead”, “I Can See Tears”, “All We Have Is The Past”, “Sleepwalker” en “Eternity”.

Liefhebbers van progressieve pop- en rockmuziek zullen in dit werk misschien wel kenmerken terugvinden van de sound die bands als ‘Genesis’, ‘Procol Harum’ of ‘Chicago’ produceerden op hun platen in de jaren ’70 en ’80. De twee live-uitvoeringen die u op de video’s kunt beluisteren zijn “Dark Knights” en “All We Have Is The Past”. Dit album is voornamelijk geschikt als voer voor nostalgici van seventies-progrock.

(valsam)

 

 

Artiest info
   
   

Label: GRAPPA
distr.: PIAS

video