SKARBØ SKULEKORPS – SKARBØ SKULEKORPS

Het promo- en distributielabel [PIAS] Benelux heeft ons recensiewerk in de voorbije weken niet zo gemakkelijk gemaakt door ons enkele Scandinavische albums toe te sturen met muziek die ofwel door een Noorse progressieve rockgroep ofwel door een soort jazzmuziek spelende brassband uit Noorwegen werd opgenomen. Bij die laatstvermelde formatie gaat het over het zevenkoppige ‘Skarbø Skulekorps’ dat onder dezelfde naam een album met negen nummers heeft uitgebracht.

De bezielende kracht achter dit fanfareachtige gezelschap is de 37-jarige Øyvind Skarbø uit Bergen die drums en banjo speelt. Andere bandleden zijn Anja Lauvdal op orgel en synthesizer, Stian Omenås op trompet en percussie, Eirik Hegdal op saxofoon en klarinet, Signe Emmeluth op altsaxofoon, Johan Lindström op pedal steel en gitaar en Chris Holm op basgitaar.

Het debuutalbum “Skarbø Skulekorps” waarmee deze formatie nu voor het eerst op de proppen komt bevat een aantal frisse nummers die op jazzmuziek geënt zijn, maar die ook een aantal elementen uit de pop- en elektromuziek bevatten, zoals in het op de video in een live-uitvoering te beluisteren instrumentale nummer “Turnamat”.

Er werden voor de opname van deze plaat echter ook drie zangers uitgenodigd met Jørgen Sandvik, Ivar Chelsom Vogt en David Chelsom Vogt, allemaal leden van de Noorse folkrockgroep ‘Real Ones’. Zo is er het door hen gezongen openingsnummer “1-555-3327” en ook in “Lysets Hastighet” wordt er een ‘spoken word’-intro voorzien.

Geëxperimenteerd en geïmproviseerd wordt er in grote mate in de tracks “Pilabue”, het zeer jazzy “Four Foxes” en in de elk meer dan 7 minuten durende nummers “Farrier And The Hoof”, “Gliploss” en “50 MB RAM”. Al bij al denken we toch dat dit zich allemaal een beetje teveel ver van ons muzikale bedje bevindt. Maar misschien kan het wel op de nodige appreciatie rekenen in het lokale Noorse jazzmilieu.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Hubro
distr.: : PIAS

video